Tips om keelpijn natuurlijk te verzachten

Keelpijn natuurlijk verzachtenMet de winter voor de deur wordt je lichaam zoals elk jaar weer op de proef gesteld. Dalende temperaturen, maar ook vermoeidheid zorgen ervoor dat je vroeg of laat te maken krijgt met één of andere winterkwaal. Één daarvan is keelpijn. Gelukkig bestaan er tal van natuurlijke middelen die de pijn verzachten.

Een keelontsteking uit zich in een geïrriteerde, rode keel of in ontstoken amandelen. Dit kan voor heel wat ongemakken zorgen zoals koorts, stemverlies of oorpijn. Een keelontsteking geneest doorgaans vanzelf na enkele weken. Maar de kwaal kan knap lastig zijn en jouw dagelijkse activiteiten sterk belemmeren

Het goede nieuws? Er is een groot aanbod aan natuurlijke bestanddelen die de pijn verzachten en het herstelproces versnellen. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende.

1.  De genezende kracht van natuurlijke oliën

  • Thujanol tijm: tijm lost het slijm in de luchtwegen op en geeft verlichting bij keelpijn. Deze etherische olie werkt tegelijk antibacterieel, antiviraal en stimuleert het immuunsysteem. Je kan de olie insmeren of inhaleren door de olie aan een kom heet water toe te voegen.
  • Tea Tree: deze olie wordt onttrokken uit de bladeren van de Melaleuca Alternifolia, een Australische boomsoort. De olie is werkzaam tegen bacteriën, schimmels en virussen. De olie kan naast de gebruikelijke toepassingen zoals insmeren en inhaleren, ook dienst doen als badolie of mondspoeling.
  • Niaouli: Uit de bladeren en jonge twijgen van de Niaouliboom krijg je Niaouli-olie. Deze werkt ontstekingsremmend en antiviraal en is een uitstekende ondersteuning voor het immuunsysteem. Vermeng deze etherische olie met een plantaardige olie om in te masseren, te inhaleren of aan je warm bad toe te voegen.

2.  Het helende effect van kruiden en planten

  • Kamille: kamille heeft een verzachtende werking waardoor het de pijn verlicht. Je kan er thee van maken om op te drinken of om te gorgelen. Verder kan je ook keeltabletten en mondspray met kamille gebruiken.
  • Geranium: deze plant, ook bekend als ooievaarsbek, wordt vooral gebruikt als tuin- en kamerplant. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de wortels van deze Zuid-Afrikaanse plant keel-, neus-, oor- en luchtinfecties verlicht. De plant werkt antiviraal, antibacterieel en versterkt de immuniteit.
  • Klimop: deze klimplant is vooral gekend als muurbedekker, en ook zijn geneeskrachtige werking is al heel lang algemeen bekend. Vroeger hielp een lepel klimophout de mensen al van  hun keelpijn af. De plant bevat saponinen of zeepstoffen: zuiverende antibacteriële en schimmelwerende stoffen. Let wel op want het oraal gebruik van klimop is niet zonder risico. Langdurig gebruik is schadelijk voor de lever en kan gepaard gaan met allerlei ongemakken zoals diarree en braken. Zorg dus dat je een voorschrift hebt voor een preparaat op basis van klimop.
  • Heemstwortel: uit de zoete wortels van de heemstplant kan je een slijmachtige substantie onttrekken die keelpijn verlicht. Deze zorgt voor een beschermend laagje op de slijmvliezen dat irritatie vermindert. Wist je trouwens dat de stof ook in marshmallows zit? Of marshmallows dan ook daadwerkelijk keelpijn verlichten, laten we in het midden.
  • Zoethout: het bekende stokje waarop je kunt kauwen en dat in sommige winkels zelfs als snoep wordt verkocht, is eigenlijk de wortel van de Glycyrrhiza Glabraboom. Het heeft een synergetisch effect met cortisol waardoor het soms wordt aangeraden bij een slecht werkende bijnierschors. Zuigen op dit stokje zorgt voor een verzachtend effect bij keelpijn.
  • Eucalyptus: de bladeren van de eucalyptusboom worden al eeuwenlang gebruikt voor medische doeleinden. De plant staat vooral bekend voor zijn genezende eigenschappen bij hoest en wordt vooral verwerkt in hoesttabletten. Daarnaast bevat deze plant ook tientallen etherische oliën die effectief zijn tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het bevordert het ophoesten van slijmen en werd erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie voor het verlichten van ontsteking van de luchtwegen, de bronchiën en de keel.
  • Calendula: deze gecultiveerde bloem, ook wel gekend als goudsbloem, is eetbaar. De bladeren worden onder andere gebruikt in salades en soepen. Ook de bloem is een gekend ingrediënt in de keuken: ze kleurt het voedsel namelijk geel. De plant bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten en zorgt er dus voor dat ontstoken weefsel herstelt. Kwaaltjes waarbij je Calendula kan gebruiken, zijn keelontsteking, keelpijn,, amandelontsteking en mondslijmvliesontsteking.

3.  Probeer eens homeopathie

Het principe van homeopathie? Men kan het natuurlijke verdedigingsmechanisme versterken door het lichaam een stof toe te dienen die dezelfde symptomen geeft als de ziekte. Wanneer deze stof sterk verdund wordt, kan deze genezend werken.

  • Honingbij: de honingbij of Apis mellifica vormt de basis voor acute behandelingen bij bijensteken, muggenbeten, kwallenbeten enz. Maar ook een sterk gezwollen keel kan behandeld worden met dit middeltje. Volgens het homeopathische principe zal immers het gif van de bij, die zorgt voor pijnlijke gezwollen plekken, bij een sterke verdunning ervoor zorgen dat de zwelling afneemt.
  • Grote weegbree: de grote weegbree of Plantago major is een plant die vaak als onkruid beschouwd wordt. Je kan deze plant vaak vinden langs wegen en paden. De Indianen noemden deze plant vroeger de “voetstap van de bleekgezichten”. Dit omdat de bladeren van deze plant sterk op voetzolen lijken. Vroeger werd de plant vooral gebruikt bij de behandeling van vermoeide of pijnlijke voeten. Tegenwoordig wordt de plant echter gebruikt bij de behandeling van o.a. droge hoest en slijmvliesontstekingen.
  • Wolfskers: wolfskers staat ook bekend als Belladonna. Homeopathische middelen op basis van Belladonna worden vooral in de acute beginfase van de ontsteking,die gepaard gaat met koorts en hevige pijn, gebruikt. Aandoeningen behandeld met wolfskers verdwijnen meestal even snel als ze gekomen zijn.

4.  Pijnstillers in de keuken

  • Honing: honing staat algemeen bekend om zijn antibacteriële en verzachtende werking. De stof onttrekt water uit een ontstoken keel en vermindert zo de zwelling en de pijn. De meest voorkomende toepassing is een lepel honing oplossen in een warme kop melk.
  • Zout: net als honing onttrekt ook zout water uit de keel zodat geïnfecteerd slijm verdwijnt. Daarnaast heeft zout ook een licht ontsmettende werking. In tegenstelling tot honing kan je zout niet zomaar innemen. Wanneer je keelpijn hebt, los je een halve lepel zout op in water, gorgel je even en spuw je het daarna uit. Je kan deze handeling om het uur herhalen.
  • Citroen: deze zure vrucht helpt het best wanneer je een keelontsteking voelt opkomen. Citroen werkt van nature ontsmettend en is antibacterieel. Bovendien is citroen een rijke bron van vitamine C: het geeft je immuunsysteem een ware boost.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Weerstand natuurlijk verhogenWitte bloedcellen