Je weerstand natuurlijk verhogen: hoe doe je dat?

Weerstand natuurlijk verhogenVirussen, bacteriën en andere indringers stellen continu je weerstand op de proef. Kan je je immuunsysteem natuurlijk boosten?

Je weerstand is het geheel van processen waarmee je lichaam zich onder andere wapent tegen schadelijke stoffen die willen binnendringen. Deze indringers – virussen, bacteriën, parasieten en schimmels – proberen deze natuurlijke barrière te doorbreken. Je afweersysteem moet dan ook continu op scherp staan.

In de herfst en winter moet je weerstand sterk zijn Door de lage(re) temperaturen zitten we immers vaker binnen en houden we de ramen dicht. Daardoor is er minder toevoer van verse lucht en blijven virussen en andere indringers langer aanwezig. Wanneer je immuunsysteem onvoldoende paraat is, dan kamp je al gauw met een hardnekkige verkoudheid of griep.

Immuuncellen als cruciale speler

De immuuncellen zijn de belangrijkste verdedigers van je lichaam. Deze cellen zitten onder andere in je bloed en kunnen de weefsels in je lichaam bereiken. Ze bestaan in allerlei soorten en maten en vernietigen vreemde indringers en de cellen die door een virus zijn geïnfecteerd.

Het aantal immuuncellen in het lichaam kan je meten, maar de algemene werking van je weerstand niet. Wel wijst bloedonderzoek uit of je immuunsysteem op een laag pitje staat.

Basis: goede gezondheid

De beste manier om je natuurlijke weerstand te verbeteren, is een gezonde levenswijze. Daarbij zijn enkele factoren essentieel:

Geen makkelijke opgave, want er liggen heel wat verleidingen op de loer. Voorbeelden zijn intens bewerkt voedsel zoals snoep en pizza, een zomerse cocktail of een avondje tv-hangen. Veel mensen zoeken dan ook hun heil in voedingssupplementen en vitaminepreparaten om hun weerstand preventief te versterken. Al vertrouw je best op gezonde eet- een leefgewoontes om je weerstand in topconditie te houden.

E-book bioregulerende geneeskunde

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Keelpijn natuurlijk verzachten