De verschillende fases van een verkoudheid

verkoudheidsvirus dringt de neus binnen

Wat moet je doen om een verkoudheid te vermijden of te verzorgen, vanaf het acute infectierisico tot de eerste symptomen opduiken? Het allerbelangrijkste is rust en iets warms drinken vanaf de eerste tekenen van zwakte, om te vermijden dat de infectie zich installeert en verder uitbreidt. Indien de ziekte niet vermeden kan worden, wat zijn dan de verschillende fases van een verkoudheid?

De verschillende fases van een verkoudheid

Maar hoe werken verkoudheidsvirussen in ons lichaam? De besmetting begint met het transport van virusdeeltjes door ons neusslijmvlies en de trilharen. Deze virusdeeltjes worden getransporteerd naar onze neus- en keelholte. Daarna doorloopt ons lichaam 4 fases:

  • Fase 1: De eerste dagen merk je niet dat je besmet bent.
  • Fase 2: Je hebt een storende kriebel in je keel.
  • Fase 3: De symptomen barsten los: hoesten, loopneus, hoofd- en keelpijn en zelfs pijnlijke spieren
  • Fase 4: De symptomen nemen af en je begint te herstellen.

De eerste symptomen

Eén tot drie dagen na de infectie duiken de eerste verkoudheidssymptomen op door irritatie of pijn in de keel, hoesten, hoofdpijn, een loopneus en niezen. Daarna voel je je helemaal niet lekker en heb je soms last van een verminderde reuk- en smaakzin, lichte spierpijn, tranende ogen en uitzonderlijk lichte koorts.

Hoe behandel je een verkoudheid?

Je behandelt een verkoudheid volgens je symptomen. De beste remedie is rusten, iets warms drinken zoals citroensap, een natuurlijke neusspray gebruiken en goed zweten. Zo voel je je misschien de volgende dag al een stuk beter. Hoe langer je wacht om jezelf te verzorgen, hoe groter de kans dat de verkoudheid zich ontwikkelt. Door te rusten, neem je een voorsprong op je verkoudheidssymptomen. Zo krijgen de virussen de tijd niet om je een zware verkoudheid te bezorgen.

Opletten voor besmetting

Verkoudheidsvirussen zijn heel besmettelijk, vooral tijdens de eerste dagen van de aandoening. De besmetting met een verkoudheidsvirus kan via fysiek contact of inademing gebeuren. Bij inademing wordt het virus overgedragen via speekseldruppeltjes als je niest, hoest of praat. De besmetting via fysiek contact gebeurt direct of indirect: je raakt bijvoorbeeld een besmette telefoon, liftknop of deurknop aan en daarna je ogen, neus of mond.

Een virus overleeft tussen de 5 à 30 minuten op de handen en enkele uren op oppervlakken zoals deurknoppen, kopjes en telefoons.

Wat zijn de risicofactoren?

Er zijn drie factoren die een verkoudheid beïnvloeden: je leeftijd, het seizoen en je fysieke toestand. Baby’s en jonge kinderen lopen een hoger risico omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en ze vaak contact hebben met andere kinderen. Denk aan de kinderopvang of aan school. Het risico op een verkoudheid neemt ook tijdens de herfst- en wintermaanden toe omdat je dan meer tijd binnen doorbrengt. Tot slot speelt ook je fysieke toestand een rol: vermoeidheid, stress of allergieën zijn factoren die complicaties kunnen geven en de duur van je verkoudheid verlengen.

Medische revisiePeter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
verkoudheidDroeg hoest vs. Slijmhoest