Stress op de eerste schooldag: tips voor een vliegende start

eerste schooldagAls het over stress op de eerste schooldag gaat, denken we al snel aan zenuwachtige studenten die na een lange vakantieperiode terug op de schoolbanken moeten. Maar de start van het schooljaar brengt ook voor ouders een pak stress met zich mee. Met een goede voorbereiding zet je op 1 september zonder zorgen je oogappel(s) af aan de schoolpoort.

Voor veel ouders begint het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 1 september. Het begin van een schooljaar staat vaak synoniem met nieuwe routines. De rustige zomerochtenden maken plaats voor de race tegen de klok en ook ‘s avonds wordt het weer haasten om de kinderen op tijd  af te halen. Niet verwonderlijk dus dat deze hectische periode gepaard gaat met heel wat stress. Hieronder geven we alvast enkele tips mee om de eerste schooldagen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1 augustus

Van 1 september ligt nog niemand wakker. Neem dus gerust nog een slokje van je cocktail en draai je nog eens om in je hangmat.

15 augustus

  • Probeer stilaan om wat routine op te bouwen, ook al is het verleidelijk om lang uit te slapen. Kies vaste tijdstippen waarop je gaat slapen en opstaat. Zo begin je uitgerust aan het schooljaar. Heb je moeite om in slaap te vallen? Check dan zeker onze 8 tips bij inslaapproblemen.
  • Misschien is het ook tijd voor de grote zomerschoonmaak? Eens het schooljaar gestart is, heb je hier geen tijd en zin meer in. Bovendien is een proper huis soms een godsgeschenk na een zware werkdag. Hou bij de opkuis plaats vrij in de garage en inkomhal. Dit zijn namelijk de ruimtes waar je kinderen vaak hun spullen achterlaten. Denk aan fietsen of boekentassen.
  • Heb je nog geen kaftpapier? Wacht dan niet te lang om dit te gaan halen. Hoe dichter het schooljaar nadert, hoe meer ouders naar de winkel stormen om toch maar papier in een coole print te hebben. Eenmaal je de boeken bent gaan afhalen kan je beginnen met kaften. Weet je niet meer goed hoe dit in zijn werk gaat? Check dan zeker deze handige tips.

22 augustus

  • Met nog één week voor de boeg is het belangrijk om je weerstand niet uit het oog te verliezen. Het begin van het schooljaar gaat namelijk gepaard met heel wat kwaaltjes. Bekijk hier hoe je je weerstand op een natuurlijke manier verhoogt.
  • Vaak beseffen we pas de dag voor de eerste turnles dat de turnschoenen alweer een maatje te klein zijn. Haal deze dus zeker eens boven en kijk of ze nog goed past. Hetzelfde doe je met de turn- of schooloutfit. Zo kan je al bij de eerste schooldag een nieuwe outfit bestellen.

30 augustus

Overmorgen is het zover. Nog net op tijd om te kijken of jouw kinderen wel genoeg kleren hebben en om alsnog een lading in de wasmachine te steken. Maak ook van de gelegenheid gebruik om de kleerkast nog eens mooi op orde te leggen. Je maakt het jezelf alleen maar gemakkelijker mee de volgende ochtenden.

31 augustus

Nog één dag om alles nog eens te overlopen: zijn de banden van de fietsen opgepompt en is de ketting gesmeerd? Moet er nog snel iets gehaald worden in de winkel? Wie brengt de kinderen naar school en wie gaat ze halen?

Tip: probeer zoveel mogelijk ‘s avonds klaar te zetten: zorg dat de boekentas gemaakt is, dek de tafel al voor de volgende ochtend, leg de kleren klaar en maak eventueel al de lunch en het vieruurtje. Allemaal zaken waar je de volgende ochtend niet meer aan moet denken!

1 september: D-day

Behalve een gezonde dosis opwinding ben je helemaal klaar om de eerste schooldag fris te starten. Heb je zelf nog tips? Laat het ons dan zeker weten.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
zomerdepressieBurnout