Wat zijn de verschillende soorten witte bloedcellen en hun functie?

witte bloedcellenWitte bloedcellen of leukocyten is een verzamelnaam voor de afweercellen die zich in ons bloed bevinden. In ons bloed zijn er miljoenen van deze cellen aanwezig. Deze bloedcellen worden onderverdeeld in drie groepen, die elk een eigen specifieke taak hebben om indringers (zoals bacteriën en virussen) in het lichaam tegen te gaan.

 

 

 

1. Lymfocyten: essentieel voor het verworven immuunsysteem

 Deze bloedcellen worden gevormd in het beenmerg en spelen een belangrijke rol in het verworven immuunsysteem . We onderscheiden volgende soorten:

  • De B-lymfocyten vormen het geheugen van ons afweersysteem. Ze herkennen bijvoorbeeld een tweede infectie van een eerder virus en versnellen de vrijgave van antilichamen tegen dat virus.
  • De plasmacellen zijn gerijpte B-lymfocyten en kunnen op zeer korte tijd enorm veel antilichamen aanmaken. Wanneer we immuun zijn voor een virus, is dat vooral te danken aan de plasmacellen.
  • T-lymfocyten helpen andere afweercellen en sturen die aan. Er zijn verschillende soorten T-cellen waaronder de TH-cellen, wat staat voor T-Helper-cellen.

2. Monocyten: vernietigen indringers

 Monocyten zijn vraatcellen die letterlijk indringers zoals virussen en bacteriën omsluiten en vernietigen door ze af te breken. Dit proces heet fagocytose.

3. Granulocyten: kleine, gevulde blaasjes

 Deze cellen bevatten kleine blaasjes (granules), die gevuld zijn met stoffen die schadelijk zijn voor indringers. Verder bevatten ze boodschapperstoffen die de afweerreactie tegen indringers bijsturen. Er zijn 3 verschillende soorten granulocyten:

  • Neutrofielen gebruiken oxidatieve processen om indringers zoals bacteriën te elimineren. Daarbij komen er vrije radicalen vrij, die niet alleen de geïnfecteerde cellen, maar tevens ook de gezonde cellen rond de infectie kunnen beschadigen.
  • Basofielen bevinden zich in de bloedbaan. In de granules van deze cel is onder andere histamine opgeslagen, een belangrijke stof bij het ontstekingsproces.
  • Eosinofielen bestrijden parasieten, schimmels en andere ‘grotere’ indringers. Daarnaast spelen eosinofielen onder andere ook een cruciale rol bij een allergie .
Andere, minder gekende witte bloedcellen zijn:
- de Natural Killer cellen (NK-cel): vernietigen lichaamseigen cellen die beschadigd zijn of sterk afwijken (zoals kankercellen)
- de cytotoxische T cellen (cT-cel): vernietigen cellen die bijvoorbeeld door een virus zijn geïnfecteerd en hun taak niet meer vervullen. Het virus gebruikt de cellen om zichzelf te vermenigvuldigen. Lees meer over virussen en bacteriën in deze blogpost .
- Natural Killer T cellen (NKT-cel): de NKT-cellen zijn cellen die de taken vvan de NK-cellen en T-cellen combineren.

Virale infecties, een vitaminetekort of bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat je te weinig witte bloedcellen hebt. Lees hier  hoe je dit tekort  via je voeding kan wegwerken.

 

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Allergie intolerantieVerkoudheid griep of corona