Te vroeg wakker: 7 tips voor een betere nachtrust

Te vroeg wakkerIedereen heeft het al eens meegemaakt: laat gaan slapen en voor dag en dauw wakker worden. Je probeert zo snel mogelijk de slaap te hervatten, maar zonder resultaat. Eenmalig is dit geen probleem, maar wanneer er zich een patroon vormt, kan dit leiden tot slaaptekort en bijhorende ongemakken. Deze 7 tips helpen je een betere nachtrust te ontwikkelen.

Wanneer we slapen, doorlopen we 4 fases: de sluimerfase, de lichte slaapfase, de diepe slaapfase en de remslaap. De diepe slaap neemt ongeveer 20 procent van onze nachtrust in. Dit is het stadium waarin je het minst makkelijk wakker wordt en je lichaam. Bovendien maakt je lichaam tijdens deze fase groeihormonen aan, wat vooral bij kinderen van essentieel belang is.

Gelukkig doorlopen we dit stadium in het begin van de slaapcyclus. Desalniettemin kent een korte nachtrust weinig voordelen. Wanneer je vaak vroeg wakker wordt, ontstaat er een vicieuze cirkel: nog voor je gaat slapen, panikeer je mogelijks al dat je opnieuw te vroeg wakker zal worden. Zo raakt je nachtrust compleet verstoord.

Waarom worden we te vroeg wakker?

Eén van de mogelijke oorzaken is een te drukke planning. Om de volgende dag zeker uitgerust te zijn, kruip je lekker vroeg onder de wol. Dit kan echter een omgekeerd effect hebben. Door de verhoogde alertheid heeft je lichaam de neiging om vroeg te ontwaken. Denk maar aan de nacht voor je op reis vertrekt: vaak ben je al wakker voor de wekker afgaat.

Lees ook hoe stress en slapeloosheid elkaar versterken.

Daarnaast kan een partner die vroeg(er) opstaat ertoe leiden dat je vroeger wakker bent. Denk maar aan zijn/haar wekker die vroeger afgaat dan de jouwe.

Ten slotte worden ook ouders van jonge kinderen vaak te vroeg wakker. Doordat ze de eerste weken vroeg opstaan om hun baby te voeden, vormt er zich een vast patroon. Wanneer de baby eindelijk doorslaapt, worden beide ouders steevast te vroeg wakker.

7 tips om langer te slapen

Wij geven alvast enkele tips mee voor een goede nachtrust:

1. Stop met op de klok te kijken

Het eerste wat je doet als je wakker wordt? Juist: op de klok kijken. Onbewust reken je uit hoeveel uren je nog kan slapen. Je begint te panikeren, waardoor je de slaap niet meer kan vatten, met vermoeidheid als gevolg.

2. Ga niet te vroeg naar bed

Vaak hebben we naarmate we ouder worden minder slaap nodig. Onderzoek daarom hoeveel slaap je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld steeds 8 uren slaapt en plots om 21 uur onder de wol kruipt, is het logisch dat je om 5 uur ’s nachts al klaarwakker zal zijn. Ga je echter pas om 23 uur slapen, dan zal je doorgaans ook pas om 7 uur wakker worden.

3. Drink ’s avonds niet te veel

Wanneer je te veel drinkt voor je gaat slapen, is de kans groot dat je na een paar  uren je bed uit moet om je blaas te ledigen. Je slaap is hierdoor verstoord, waardoor je moeilijker terug inslaapt.

4. Steek ’s nacht geen lichten aan

Moet je toch een nachtelijke toiletstop maken of zoek je een muggenapparaat tegen die vervelende mug? Probeer dan geen licht te gebruiken. Je lichaam krijgt door lichtstralen het signaal dat het dag wordt en dat het dus tijd is om op te staan. Zorg er uiteraard wel voor dat het veilig blijft.

5. Focus op je ademhaling

Wanneer je nog maar eens ligt te piekeren omdat je de slaap niet kan vatten, kan de 4-7-8-regel wel eens de oplossing zijn. Deze ademhalingstechniek is ontwikkeld door dr. Andre Well en heeft een heel ontspannend effect. Sommigen beweren dat je via deze methode al na 1 minuut terug in slaap valt.

De oefening gaat als volgt:

  1. Plaats je tong tegen je gehemelte en hou ze daar gedurende de volledige oefening
  2. Adem uit via de mond en maak daarbij een “woesh” geluid
  3. Adem gedurende 4 tellen terug in via de neus
  4. Houd je adem in terwijl je tot 7 telt
  5. Adem opnieuw uit via de mond met het “woesh” geluid, maar tel hier bij tot 8
  6. Herhaal deze cyclus 3 keer

6. Laat je smartphone weg uit de slaapkamer

Je smartphone op je nachtkastje leggen, werkt op 2 manieren nefast voor je nachtrust. Zo is er het psychische aspect waarbij we ons drukke leven (sms’en, e-mails, agenda … ) meenemen in de slaapkamer. Daarnaast speelt ook het fysieke aspect mee. Smartphones, tablets en pc’s verspreiden namelijk een blauw licht. Dat licht verstoort de aanmaak van melatonine, een belangrijk hormoon. Daardoor val je moeilijk in slaap.

7. Sta op en doe iets (saai)

Ten slotte heeft het geen nut om naar het plafond te staren en niets te doen wanneer je niet kan slapen. Het zet je alleen maar aan tot piekeren, wat het probleem nog erger maakt. Sta daarom op en doe iets. Zorg er wel voor dat je je hersenen niet nog meer stimuleert. Lees dus geen spannende thriller of luister niet naar opzwepende muziek. Een moeilijk wetenschappelijk magazine doornemen of een saaie huishoudelijke taak uitvoeren, is wel een goed idee. Je zult je snel vervelen en je moe voelen, waardoor de slaap binnen de kortste keren terugkeert.

Lees ook ‘Inslaapproblemen? Dit zijn onze 8 beste tips’

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Opgejaagd gevoelPiekeren