Is sporten in de regen gezond of niet?
Je sportsessie uitstellen omwille van regen: begrijpelijk, maar nergens voor nodig. Want sporten in de regen is niet ongezond. Meer nog, het heeft zelfs voordelen. Al neem je best wel enkele voorzorgen. We zetten de pro’s en contra’s op een rijtje.
Wij Belgen zijn het wel gewoon: leuke buitenactiviteiten die letterlijk in het water vallen omdat de regen met bakken uit de lucht valt. Sport je graag buiten? Dan hoef je je plannen daarom niet om te gooien om binnen te gaan sporten. Wil je regelmatig sporten, dan is het nuttig om te weten of je beter binnen sport of juist een paar extra laagjes aantrekt om naar buiten te trekken.
Voordelen van sporten in de regen
Sporten in de regen heeft wel degelijk zijn voordelen. Zo bevat de lucht bij regenweer meer zuurstof. Regen spoelt namelijk vervuilende stoffen zoals koolstofdioxide weg, waardoor er vooral zuurstof overblijft.
Daarnaast verbrand je bij lagere temperaturen meer calorieën. En een regenbui doet het kwik vaak een paar graden dalen. Nog een voordeel: op een glad oppervlak train je je spieren beter, omdat ze harder moeten werken om je lichaam in evenwicht te houden.
Tot slot een praktisch pluspunt: de rust. Als het regent, heb je het loop- of fietspad vaak voor jou alleen.
Opgelet voor de risico’s
Maar sporten in de regen is niet zonder risico. De eventuele koude maakt je vatbaarder voor virussen, en door de gladde wegen en paden kan je uitglijden en vallen, met een mogelijke blessure tot gevolg. Door het verminderde zicht ben je ook slechter zichtbaar voor het verkeer.
Met deze voorzorgsmaatregelen hou je het veilig
Investeer in regenbestendige, comfortabele sportkledij. Een speciaal regenjack voor sporters is waterafstotend (niet waterdicht), zodat je zweet wordt afgevoerd en niet aan de binnenkant van je jas blijft zitten. Zo houd je je bovenlichaam warm en droog. Bovendien is zo’n jasje winddicht en licht om te dragen.
Katoen is uit den boze voor sporters, zeker bij regen. Deze stof zuigt het vocht immers op, wat de kleren zwaar en koud maakt. Ook schuren ze makkelijk. Synthetische kledij (inclusief sokken) dragen is dus de boodschap.
Kleed je bij koud weer in verschillende lagen: eerst een synthetisch T-shirt dat zweet afvoert, daarna een wollen of fleece truitje dat de warmte vasthoudt, en daarboven je winddicht jasje. Draag ook een fluohesje en lichtjes om jezelf zichtbaar te maken in het verkeer.
Wie gewoonlijk graag sport met zijn favoriete muziek in de oren, laat bij regenweer zijn mp3-speler of smartphone beter thuis. Elektronische gadgets zijn doorgaans niet bestand tegen regen. Kan je ze niet missen? Gebruik dan een afsluitbaar boterhamzakje als beschermhoesje.
Na het sporten
Trek je schoenen en natte sportkleren meteen uit. De kleren koelen snel af, wat nadelig is voor het herstel van je lichaam na de inspanning.
Haal de binnenzolen uit je schoenen om ze apart te laten drogen. Stop daarna proppen krantenpapier in je schoenen en vervang die als het nodig is. Zet je schoenen niet op de verwarming: bij grote temperatuurverschillen kunnen de lijm en naden loskomen.
Hang je natte kleren eerst op om vervelende geuren te voorkomen, en was ze zodra ze droog zijn.
En neem tot slot een verkwikkende warme douche om op te warmen.
Verkouden of erger
Ben je na een sportsessie in de regen toch verkouden? Bij een lichte (neus)verkoudheid kunnen natuurlijke middelen soelaas brengen. Voel je je echt ziek? Raadpleeg dan een arts, die kan checken of je geen virale infectie hebt opgelopen.