Spierpijn na yoga, normaal of niet?

Spierpijn yoga“Een gezonde geest in een gezond lichaam” is het motto van yogafans. Ben je volledig overtuigd van de voordelen van yoga?  Dan ben je niet alleen. Maar zonder dat je het beseft, gebruik je heel wat spieren, die spierpijn na yoga als gevolg kunnen hebben.

Hoe krijg je spierpijn of spierstijfheid?

Spierpijn is een signaal van je lichaam dat je te veel hebt gevraagd van jouw spieren. Door intensief te sporten hebben je spiercellen heel wat energie nodig en hebben ze meer zuurstof nodig. Indien de zuurstoftoevoer naar de spieren onvoldoende is, wordt er melkzuur gevormd. Dit melkzuur stapelt zich na enkele uren op in de spiercellen. De inspanning kan ook kleine scheurtjes in de spiervezels teweegbrengen. Dit alles leidt tot een ontstekingsreactie met stijfheid en pijn als gevolg. Misschien herken je het gevoel wel van stijve of pijnlijke spieren na een yogasessie? En vraag je je af of dit geen kwaad kan?

Wel spierpijn na een yogales komt vaker voor dan je denkt en is zeker niet abnormaal. Yoga is een sport zoals een andere waar je dus ook blessures en spierpijn van kan krijgen. Bij yoga wring je je lichaam in allerlei posities. Hiervoor gebruik je heel wat spieren, je spant ze op en rekt ze uit. Hierdoor kan je de dag nadien spierpijn of stijfheid ervaart.

Spierpijn brengt ook positieve signalen

 • Spierpijn is zeker en vast geen negatief signaal, integendeel. Yoga vergroot je spierkracht en lenigheid. Door je lichaam te verstevigen en je lenigheid te vergroten, gaat je lichaam sneller recupereren en heb je minder kans op blessures. Bovendien nemen de spanningen in je spieren en gewrichten af. Het is belangrijk om de yoga-oefeningen traag op te bouwen en niet onmiddellijk je benen achter je nek te willen plaatsen. Zoals bij elke sport, moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen om beter te worden.
 • Daarnaast kan yoga de bloedcirculatie verhogen. Yoga-oefeningen zoals de cobrahouding en de gedraaide halve maan houding verbeteren je bloedcirculatie waardoor er meer zuurstof in het bloed en je spieren wordt opgenomen.
  Cobrahouding - spierpijn na yoga

  Cobra

 • Naast je fysieke kracht en stabiliteit vergroten, zorgt yoga ook voor extra mentale rust waardoor je meer bewust omgaat met je lichaam. Door je geest te ontspannen tijdens een yogasessie ga je ook automatisch je lichaamsdelen (spieren & gewrichten) ontspannen.
  Halve maan - spierpijn na yoga

  Halve maan

Tips tegen spierpijn na yoga

 • Geef jouw spieren wat rust. Je hoeft niet plat te liggen maar vermijd enkele dagen extra intensieve inspanning. Je mag wel rustig bewegen. Een halfuurtje wandelen is ideaal om de spieren wat los te maken. Door lichte inspanning, stimuleer je de doorbloeding in je spieren, waardoor je spieren zich gemakkelijker kunnen herstellen.
 • Probeer stretchoefeningen te doen bij het opstaan en bij het gaan slapen. Zo verbeter je de beweeglijkheid van je gewrichten.
 • Een warm bad of douche, ontspant je spieren.
 • Er bestaan gels of crèmes op basis van planten tegen spierpijn. Deze kunnen vaak de klachten verlichten. Ontstekingsremmers zijn af te raden: ze hebben geen effect op de klachten en kunnen heel wat nevenwerkingen hebben.

Recepten tegen spierpijn: Met deze 3 recepten verlicht je de pijn!

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Pijn tussen schouders