Zo houd je jouw kraakbeen gezond: tips
Dankzij kraakbeen glijden onze botten gemakkelijker over elkaar heen. Op die manier kunnen we probleemloos een rondje joggen, de trap oplopen, koken, scrollen op onze smartphone … Maar stel je eens voor dat al deze doodnormale taken heel veel pijn doen omdat je kraakbeen is versleten. Dat wil je voorkomen, toch? Houd daarom je kraakbeen gezond. Hoe? Dat lees je in deze blog.
Wat is kraakbeen?
Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel dat voornamelijk bestaat uit water, collageen, hyaluronzuur en proteoglycanen. Deze stoffen maken kraakbeen zowel stevig als flexibel. Kraakbeen zit in onze gewrichten en ook op andere plekken in ons lichaam, waar het vorm en stevigheid biedt. Denk aan onze neus, oren, en ribbenkast.
In de gewrichten werkt kraakbeen als een schokdemper: het vangt de schokken op die ontstaan als we bewegen. Ook fungeert het als een soort beschermlaag tussen twee botuiteinden, waardoor de botten soepel over elkaar kunnen bewegen.
Hoe houd je kraakbeen gezond? 4 tips
Kraakbeen kan slijten. Dit wordt ook wel artrose genoemd. En het vervelende: versleten kraakbeen kan niet genezen of teruggroeien. Hoewel artrose niet altijd te voorkomen is, kan je wel proberen je kraakbeen zo gezond mogelijk te houden.
1. Beweeg voldoende
Regelmatig bewegen is sowieso belangrijk voor je gezondheid in het algemeen. Maar ook voor je kraakbeen in het bijzonder. Kraakbeen haalt zijn voedingsstoffen namelijk niet uit ons bloed, maar uit zogenoemde gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof zit om het kraakbeen heen. Wanneer we bewegen, worden voedingsstoffen uit de gewrichtsvloeistof naar het kraakbeen geperst. Dus hoe meer je beweegt, hoe gezonder je kraakbeen.
Stretchen helpt ook
Dagelijks stretchen kan ook bijdragen aan gezond kraakbeen. Want hoe meer je gewrichten bewegen, hoe meer je kraakbeen wordt gevoed.
2. Let op met sporten met hoge impact
Let wel op met sporten met hoge impact, zoals sporten waarbij je veel springt of rent. Dit kan je kraakbeen overbelasten omdat het druk zet op je gewrichten. Je kiest beter voor sporten zoals zwemmen, fietsen en wandelen.
De schoenen die je draagt kunnen ook invloed hebben. Tijdens het sporten spelen ze een belangrijke rol als extra schokdemper. Vraag zeker advies aan je kinesist om de juiste sport(schoenen) te vinden.
3. Houd je gewicht op peil
Overgewicht zet extra druk op je gewrichten, en daarmee ook op je kraakbeen. Houd daarom je lichaamsgewicht op peil. Eet gezond en beweeg voldoende.
4. Maak je spieren sterk
Sterke spieren kunnen de druk op je kraakbeen verlichten doordat ze schokken opvangen. Een kinesist of personal trainer kan je helpen bij het versterken van de belangrijkste spiergroepen.
5. Drink voldoende water
Kraakbeen bestaat voor een groot deel uit water. Voldoende drinken – zo’n anderhalf tot twee liter water, thee of koffie (zonder suiker) per dag – is dus de boodschap.
Welke voeding helpt kraakbeen gezond te houden?
Collageen is een belangrijke voedingsstof voor kraakbeen. Vitamine C is op zijn beurt weer belangrijk voor de aanmaak van collageen. Eet daarom voldoende groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C, zoals spruitjes, kiwi’s, aardbeien, boerenkool, rode paprika, zwarte bessen en sinaasappels.
Ook mangaan is goed voor je kraakbeen. Dit zit onder meer in volkoren graanproducten, noten, eieren, peulvruchten en zilvervliesrijst.
Meer lezen over gewrichtsaandoeningen en hoe je gewrichten gezond houdt? Bekijk deze gerelateerde artikelen:
- Artrose
- Pijn aan de heup door artrose
- Gewrichtspijn in de voet
- Sporten met kniepijn: goed idee of niet?
- Je gewrichten gezond houden? Dat kan met deze 7 tips
- Osteoporose en pijn: wat is de precieze link?
- De verschillende oorzaken van gezwollen gewrichten
- Gewrichtspijn tijdens de menopauze: deze tips verlichten de pijn