Paniekaanvallen door stress: hoe ga je hiermee om?

paniekaanvalWie ooit al eens een paniekaanval had, herkent dit vast en zeker. In een belangrijke meeting dwalen je gedachten af naar wat er allemaal op je to-dolijst staat. Het zweet breekt je uit en je ademhaling versnelt. Je krijgt een beklemmend gevoel en wil zo snel mogelijk naar buiten. Voor je het weet, kan je niet meer normaal denken en sla je volledig in paniek.

Eén van de grootste oorzaken van een paniekaanval is chronische stress. Wanneer je stressniveau gedurende lange tijd hoger staat dan normaal, is je lichaam reeds in vecht- of vluchtmodus en is er maar een kleine prikkel nodig om een paniekaanval te krijgen.

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval ontstaat wanneer je lichaam zodanig onder spanning staat, dat je het gevoel krijgt dat je alle controle verliest. Het stresshormoon adrenaline neemt de bovenhand en je wil enkel nog wegvluchten. Het gevoel van onmacht zorgt op zijn beurt voor nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel dreigt te ontstaan.

Een paniekaanval is vaak te herkennen aan volgende symptomen:

  • Hyperventileren
  • Overmatig zweten
  • Hartkloppingen
  • Draaierigheid
  • Tintelingen doorheen het lichaam
  • Niet meer helder kunnen nadenken
  • Spierspanningen

Stress als oorzaak van een paniekaanval

De kans op een paniekaanval hangt van veel factoren af. Zo zijn onzekere mensen bijvoorbeeld vatbaarder dan mensen die sterk in hun schoenen staan. Maar ook deze personen kunnen een paniekaanval krijgen, bijvoorbeeld als ze de lat voor zichzelf te hoog leggen.

Andere mogelijke oorzaken van een paniekaanval zijn onverwerkte emoties, oververmoeidheid, onverwachte gebeurtenissen met een grote impact zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval of een brand, enz.

Een belangrijke factor bij paniekaanvallen is (langdurige) stress. Wie gedurende langere tijd onder stress staat, heeft meer kans op oververmoeidheid, is prikkelbaarder en piekert meer.

Wat doen bij een paniekaanval?

Wanneer je een paniekaanval hebt, is het belangrijk om te beseffen dat de lichamelijke veranderingen die je voelt, het gevolg zijn van een verhoogde spanning in het lichaam. Alleen al dit inzicht zal ervoor zorgen dat je je rustiger zal voelen.

Bij een paniekaanval is het vaak moeilijk om je gedachten terug op orde te krijgen. Hier zijn een aantal trucjes voor:

  • Focus op je ademhaling.
  • Probeer je gedachten af te leiden door de zaken rondom je te benoemen.
  • Verander van omgeving en ga een eindje wandelen.
  • Praat met een collega, familielid of vriend.

Wat te doen na een paniekaanval?

Ook na een paniekaanval is het belangrijk om actie te ondernemen. Probeer te achterhalen waar de paniek vandaan kwam. Sta je al een tijdje onder stress? Probeer deze dan aan te pakken. Op onze blog vind je heel wat tips & tricks om met allerlei soorten stress om te gaan.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Brandend maagzuurSlaaptraining