Zo werkt het zelfregulerende vermogen van je lichaam

Zelfregulerend vermogen van het lichaamAdemhaling, hartslag, bloeddruk, temperatuurregeling, glucosespiegel, afweersysteem … Ons lichaam is een samenspel van allerlei natuurlijke processen. Ze houden zichzelf in balans zonder dat jij actief moet tussenkomen. Behalve wanneer dat evenwicht wordt verstoord.

Je lichaam streeft voortdurend naar interne harmonie. Biologen noemen dat principe homeostase of homeodynamica. Dankzij het autoregulerende mechanisme slaagt je lichaam in zijn opzet. Hiervoor kan het rekenen op een continue informatiestroom van mediatoren, die over je hele lijf verspreid zitten en precies vertellen hoe alle processen op dat moment verlopen. Bij positieve prikkels zwengelt je lichaam het biologische proces aan en bij negatieve feedback remt het dat net af. Op die manier pikt het feedbacksysteem kleine storingen meteen op, die het compenseert door kleine aanpassingen door te voeren.

Je lichaam onder aanval

Bepaalde stoffen – homotoxines of stressoren – brengen deze processen echter uit balans. Veel van die gifstoffen komen van buitenaf: vervuiling, virussen, bacteriën enzovoort. Maar er bestaan ook lichaamseigen stressoren zoals hormonen, medische implantaten of afvalstoffen. Als je ziek bent, verzet je lichaam zich tegen deze stressoren om het natuurlijke evenwicht te herstellen. Aan jou om hierbij zo veel mogelijk ondersteuning te bieden.

Je lichaam terug in balans met bioregulerende geneeskunde

Je lichaamseigen processen ondersteunen: dat is de opzet van bioregulerende geneeskunde. Hans-Heinrich Reckeweg – de grondlegger van deze medische stroming – beschreef ziektesymptomen als een uitdrukking van ons eigen afweersysteem dat in actie schiet tegen toxines/indringers. Om je lichaam zo doeltreffend mogelijk te laten optreden, ontwikkelde hij bioregulerende geneesmiddelen. In plaats van de ziekteverschijnselen louter te onderdrukken, geven deze producten het bipolaire feedbacksysteem een impuls. Zo lokken ze een sterke biologische reactie uit en geneest het lichaam zichzelf.

In het kort

Wanneer je stil staat bij de biologische werking van je lichaam, dan valt het meteen op hoe ingenieus al die processen op elkaar inspelen. Zelfs wanneer je ziek bent, weet je lichaam wat het te doen staat. Maar natuurlijk kan je de biologie een handje helpen en je zelfregulerende vermogen extra stimuleren. Zo schiet je afweersysteem krachtig in actie tegen de toxines en kan jij er weer tegenaan.

E-book bioregulerende geneeskunde

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt