Zeep in bed tegen spierkrampen: fabel of feit?

voeten in bed

Citroenthee met honing verzacht keelpijn. Look beperkt de duur van een verkoudheid. En een appel per dag houdt wel degelijk de dokter weg. Verschillende huismiddeltjes blijken na wetenschappelijk onderzoek ook echt doeltreffend bij gezondheidsklachten. Een andere veelgehoorde truc is om een stuk zeep in bed te leggen tegen spierkrampen. Een verzinsel, of ook waarheid?

Toegegeven: een stuk zeep in je bed leggen tegen spierkrampen klinkt wat belachelijk. Maar een korte zoektocht leert dat heel wat mensen erbij zweren.

Populair bij twee klachten

Of het nu Dove, Sunlight of Le Petit Marseillais is, mensen leggen een blok zeep tussen hun lakens bij twee soorten klachten:

  • Het rustelozebenensyndroom, waarbij je een onaangenaam gevoel in je benen hebt als je ligt en daardoor een sterke drang ervaart om te bewegen. Naar de precieze oorzaak van deze aandoening is het nog gissen. Een laag ijzergehalte versterkt mogelijk de symptomen, net als een tekort aan dopamine of neurologische aandoeningen (bv. MS).
  • Nachtelijke spierkrampen door een plaatselijk zuurstoftekort, waardoor je spieren plots pijnlijk samentrekken. De spasmen duren doorgaans enkele seconden, maar de pijn kan langer aanhouden. Spierkrampen hebben verschillende oorzaken.

Ontdek wat er aan de basis kan liggen van je spierkrampen.

Onzekere oorzaak, tal van remedies

Omdat er geen eenduidige oorzaak is voor het rustelozebenensyndroom of spierkrampen, circuleren er allerlei tips om de aandoeningen te verlichten. Een hardnekkig advies is om een stuk zeep onder je lakens te leggen. ‘Believers’ suggereren dat onze huid bepaalde moleculen uit de zeep opneemt en zo de klachten vermindert.

Maar bestaat daar wetenschappelijk bewijs voor? Het antwoord is neen. Geen enkele studie staaft voorlopig het positieve effect van een stuk zeep op spierkrampen of rusteloze benen. Bovendien is de kans klein dat er ooit een grootschalig onderzoek komt naar het al dan niet helende effect van zeep.

En toch: vele getuigenissen

Liegen mensen die echt een positief effect ervaren? Niet per se. De kans is reëel dat het placebo-effect bij hen optreedt. Het stuk zeep heeft geen enkel genezende werking, maar door hun verwachtingen merken ze wel degelijk een verbetering van hun klachten.

In elk geval is het een goedkoop en onschadelijk huismiddel. Tenzij je allergisch bent voor zeep, kan je het zonder gevaar zelf eens testen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Mooi meegenomen is in elk geval dat je voeten ’s morgens lekker fris ruiken!

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt