5 tips om je weerstand te verhogen

Weerstand verhogenJe immuunsysteem wapent je tegen de griep en andere virussen en zorgt ervoor dat je sneller geneest als je wel ziek wordt. Vijf tips om je immuunsysteem in topconditie te houden.

Wat is een immuunsysteem eigenlijk?

Je immuunsysteem is een complex mechanisme van organen en afweerstoffen. Verschillende onderdelen van je lichaam werken samen om te voorkomen dat je ziek wordt door bepaalde bacteriën of virussen. Tal van organen dragen bij aan het immuunsysteem, zoals je lymfeklieren, amandelen, milt en blinde darm.

Weerstand is een complex gegeven

Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van je lichaam zitten onderdelen die tot jouw immuunsysteem behoren of het ondersteunen. Aan de buitenkant zorgen je huid en slijmvliezen er bijvoorbeeld voor dat bacteriën en virussen moeilijker je lichaam binnendringen.

Binnenin je lichaam heb je dan weer witte bloedcellen die je lichaam verdedigen tegen ziekteverwekkers. Het afweersysteem is een complex gegeven omdat zoveel verschillende onderdelen en mechanismen van je lichaam samenwerken om ziekteverwekkers te bestrijden..

Oorzaken van een lage weerstand

Hoe sterk je weerstand is, ervaar je meestal zelf. Als je niet vaak ziek wordt, duidt dat op een goede weerstand. Ben je vaak verkouden en word je snel ziek? Dan heb je mogelijk een lage weerstand. Dat kan van tijdelijke duur zijn, bijvoorbeeld na een operatie of bevalling. Maar ook een ongezonde levensstijl heeft een invloed op je weerstand. Ongezonde voeding, alcohol, roken, stress en slechte nachtrust hebben een negatieve impact op je immuunsysteem.

5 tips om je weerstand te verhogen

Je weerstand is voor een deel genetisch bepaald, maar er zijn dus ook factoren waar je zelf invloed op hebt. Dit zijn 5 tips om je weerstand te verhogen:

1. Een goede nachtrust

Een gezond slaappatroon heeft een grote impact op je immuunsysteem. Als je (chronisch) vermoeid bent, loop je meer kans om ziek te worden.

2. Stress verlagen

Hoewel de oorzaken van stress niet altijd even gemakkelijk te bestrijden zijn, kan je wel proberen om je stress te verlagen. Yoga, mediteren en ademhalingsoefeningen zijn beproefde manieren om je stress te verlagen (lees meer over chronische stress).

3. Beweging en sport

Sporten met matige intensiteit bevordert de bloedsomloop, waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Daarnaast verlaagt sport ook stress én slaap je er beter door, dus je pakt meerdere oorzaken van een minder goed werkend immuunsysteem tegelijk aan.

4. Genoeg water drinken

Als volwassene zou je dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water moeten drinken. Kinderen  worden aangeraden elke dag minstens 1,3 liter water drinken.. Genoeg water drinken helpt om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren, wat op zijn beurt je weerstand versterkt.

5. Gezonde voeding

Een gebalanceerd en gevarieerd dieet heeft een enorme impact op je algemene gezondheid en immuunsysteem. Onder meer vitamine C, vitamine D en ijzer dragen rechtstreeks bij tot een goede weerstand.

Gezonde levensstijl

Net omdat je weerstand zo’n complex systeem is, kan je niet zomaar één of twee veranderingen doorvoeren om je weerstand meteen te verhogen. Bovenstaande tips dragen allen bij tot gezonde en gevarieerde levens- en eetgewoontes. Daarvan is bewezen dat ze een goede weerstand bevorderen.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Symptomen allergieVirale infectie