De verschillende oorzaken van oorpijn
Ontstekingen ter hoogte van het oor zijn vaak voorkomende aandoeningen. Bij kinderen komen ze vooral voor in het middenoor, bij volwassenen ter hoogte van het uitwendig oor. Wij leggen de verschillende vormen van oorpijn glashelder uit.
Vanwaar komt de pijn?
Het oor kan anatomisch onderverdeeld worden in drie delen; het uitwendig oor, het middenoor en het binnenoor (Figuur 1).
- Het uitwendig oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang.
- Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte en staat via de buis van Eustachius in verbinding met de neus-keelholte. Tussen de uitwendige gehoorgang en het middenoor bevindt zich het trommelvlies. Dit vangt luchttrillingen op en geeft deze via het middenoor door aan het binnenoor.
- Het binnenoor is met vloeistof gevuld en bevat onder andere het slakkenhuis en de gehoor- en evenwichtszenuw. In het binnenoor worden de luchttrillingen doorgegeven via gehoorzenuwen. Deze worden verstuurd naar onze hersenen, waardoor we geluid waarnemen.
Jonge kinderen: pijn aan het middenoor
Een middenoorontsteking is een frequent voorkomende aandoening bij jonge kinderen, maar komt zelden voor bij volwassenen. Bij otitis media is er een ophoping van vocht in het middenoor. De voornaamste symptomen zijn acute oorpijn en koorts.
Door de ophoping van vocht in het middenoor komt er druk op je trommelvlies. Dit kan soms spontaan openbreken ( = trommelvliesperforatie) waardoor het vocht naar buiten loopt. Hierdoor ontstaat er een loopoor. Raadpleeg in dit geval steeds een arts.
De meest voorkomende symptomen van een middenoorontsteking bij een kind zijn:
- oorpijn
- een loopoor
- koorts
Volwassenen: pijn aan het uitwendig oor
Een ontsteking in het uitwendig oor, ook wel ‘zwemmersoor’ genoemd, is een ontsteking van de huid van het uitwendige oor. Dit komt vooral voor als je een hoorapparaat draagt, te vaak wattenstokjes gebruikt of vaak blootgesteld wordt aan water (warme douches en zwembaden). Deze ontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door een verstoring van je vochtgehalte, in combinatie met het aanwezige oorsmeer en huidschilfers.
De meest voorkomende symptomen van een uitwendige oorontsteking bij volwassenen zijn:
- rode, geïrriteerde huid
- vochtige gehoorgang
- gezwollen gehoorgang
- etterende afscheiding
Wat kan je doen bij oorpijn?
- Probeer de pijn te verzachten met natuurlijke oordruppels.
- Heb je oorpijn die gepaard gaat met een verkoudheid en heb je last van snot? Probeer dan je neus te spoelen met fysiologisch water.
- Ons lichaam kan pas goed herstellen wanneer afvalstoffen worden afgevoerd. Voldoende water drinken is hiervoor belangrijk.
- Gun je lichaam zoveel rust als nodig om de infectie te overwinnen.
Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.