Een depressie kan iedereen overkomen: wat zijn de symptomen?

Depressieve vrouw leunt tegen haar bed

Je hebt zo van die dagen waarin somberheid en een futloos gevoel je overmannen. Is dat al een aantal weken het geval en lijdt jouw dagelijks functioneren hieronder? Dan kan het zijn dat je kampt met een depressie – en dat is meer dan een dipje.

Wat is een depressie?

Iedereen kan ten prooi vallen aan een depressie: man of vrouw, jong of oud. Het is de meest voorkomende psychische aandoening.

Wie depressief is, kampt een langere periode met een gevoel van ernstige somberheid en heeft vrijwel nergens meer zin in. De gevoelens, gedachten en het hele lichaam komen in een negatieve spiraal terecht.

Hoe herken je een depressie?

Een depressie op tijd vaststellen, is belangrijk om te vermijden dat de aandoening erger wordt en om ze zo vroeg mogelijk te kunnen behandelen. Dat is helaas niet altijd gemakkelijk. Er zijn immers verschillende klachten die kunnen wijzen op een depressie, zowel psychisch als lichamelijk – en die je er misschien niet meteen aan zou linken.

Over het algemeen spreken we van een depressie als de volgende symptomen – of enkele ervan – langer dan twee weken aanhouden en je dagelijkse functioneren ernstig verstoren, zowel thuis, tijdens het werk als in je vrije tijd.

Psychische symptomen

De kernsymptomen van een depressie zijn een somber en neerslachtig gevoel, en een verminderde interesse en plezier in zowat alle activiteiten. Daarnaast kan je ook last hebben van klachten zoals:

concentratieproblemen
• een machteloos, waardeloos gevoel
• een rusteloos gevoel waarbij je snel boos, angstig, geïrriteerd of huilerig bent
• veel piekeren, geen beslissingen kunnen nemen
• in heel ernstige gevallen: denken aan zelfdoding

Lichamelijke symptomen

Sommige mensen denken dat een depressie ‘in je hoofd zit’. Niets is minder waar. De aandoening uit zich ook door lichamelijke klachten, zoals:

• vermoeidheid
• plotse gewichtstoename of -verlies
slapeloosheid of net moeilijk uit bed kunnen
• minder of geen zin in seks
• hoofdpijn of duizeligheid

Hoe ontstaat een depressie?

Je wordt niet van de ene op de andere dag depressief. Meestal doet een samenloop van verschillende redenen of situaties de emmer overlopen. Zo kan een depressie ontstaan door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Enkele voorbeelden:

erfelijkheid: in sommige families komen depressies vaker voor en ook vrouwen hebben er sneller last van.
andere ziektes, bepaalde geneesmiddelen, alcohol en drugs: die kunnen de hersenactiviteit verstoren en zo depressie in de hand werken.
ingrijpende gebeurtenissen: zoals ziekte, eenzaamheid, werkloosheid, conflicten op het werk of in de relatie, het verlies van een geliefde.

Daarnaast zijn er bijzondere vormen van depressie die bijvoorbeeld de kop opsteken na een bevalling (postnatale depressie) of tijdens de donkere, en koudere dagen in het najaar (een winterdepressie of winterblues ). Ook langdurige stress kan uitmonden in een depressie als je te lang in de uitputtingsfase verkeert en het fysiek en emotioneel van kwaad naar erger gaat.

Wat kan je eraan doen?

We zeiden het al: iedereen kan getroffen worden door een depressie. Je hoeft je er dus niet schuldig of beschaamd om te voelen. Negeer de signalen niet en blijf niet zitten met je sombere gedachten, anders loop je het risico dat je depressie zich verder ontwikkelt tot een chronische vorm die jaren kan aanslepen.

Zorg goed voor jezelf en neem de tijd om te rusten of ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Praat over je gevoelens met anderen en sluit je niet af van de buitenwereld. Leg jezelf geen hoge eisen op, probeer stressmomenten te vermijden of pas deze tips toe om stress te verminderen. Kom je je sombere gedachten zelf niet te boven, schakel dan je huisarts in om professionele hulp te krijgen.

Bronnen:

  • https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt