Wanneer spreek je van een angststoornis? Dit zijn de symptomen

Vrouw die haar gezicht bedekt uit angst.

Angst is het natuurlijke alarmsysteem van je lichaam. Het triggert je fight-or-flightreactie (vecht-of-vluchtreactie) in een gevaarlijke situatie. Maar ook als er geen echt gevaar dreigt, kan je je angstig voelen. Soms zijn de klachten zelfs zo ernstig dat ze je leven gaan beheersen. Is dat bij jou het geval? Dan gaat het mogelijk om een angst- of paniekstoornis.

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Als je eraan lijdt, dan voel je je heel angstig in situaties waarin dat eigenlijk niet nodig is. Je bent je niet altijd van je angst bewust, maar in sommige gevallen wel. Desondanks zijn je reacties toch zo hevig dat je niet meer normaal kan functioneren.

Angststoornissen komen vaak voor en er bestaan verschillende soorten, zoals:

een paniekstoornis, waarbij je geregeld paniekaanvallen krijgt. Je wordt dan plots overvallen door een intense angst en lijkt de controle te verliezen.
een specifieke fobie, waarbij je een onredelijke angst koestert voor bepaalde situaties of dingen. Denk aan hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie of angst voor spinnen.
posttraumatische stress, die voortkomt uit een schokkende gebeurtenis zoals een oorlog, ongeval of (seksueel) geweld.
een sociale fobie, waarbij je erg bang bent voor kritiek of reacties van anderen, of van je eigen reactie in bepaalde sociale situaties.
agorafobie of pleinvrees, waarbij je bang bent je vertrouwde omgeving te verlaten en openbare plaatsen op te zoeken.

Hoe herken je een angststoornis?

Met welke symptomen je precies kampt, verschilt van persoon tot persoon en hangt grotendeels af van het soort angststoornis. Toch zijn er symptomen die vaak terugkeren, zoals:

• een rusteloos en gespannen gevoel
• hartkloppingen
• opvliegers of koude rillingen
• trillende handen
• misselijkheid of buikpijn
• een benauwd gevoel op de borst
• ademnood
• spierspanningen

Vicieuze cirkel

Trek je niet op tijd aan de alarmbel, dan kan een angststoornis je gezondheid en levenskwaliteit behoorlijk beïnvloeden. Zo loeren een slaaptekort, stress, prikkelbaarheid en concentratieproblemen om de hoek. Maar ook het risico op hartproblemen of hyperventilatie kan groter worden.

Als de angstklachten zo ernstig worden en je continu lijken te achtervolgen, kan het bovendien zijn dat je na een tijdje net bang wordt om je opnieuw zo te voelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Vermijdingsgedrag is dan een typisch gevolg: je doet er alles aan om je angst te ontlopen, vraagt vrienden of familie om een situatie voor je op te lossen of zegt net heel wat afspraken af.

Zo kan je geïsoleerd raken, lijden je school- of werkprestaties eronder en word je kwetsbaarder voor een depressie of verslavingen.

Hoe ga je om met een angststoornis?

Gelukkig kunnen angststoornissen over het algemeen goed behandeld worden. Ook al klinkt dat heel eng: ga je angsten niet uit de weg, maar probeer ze net beter te begrijpen.

Voel je een angstig gevoel opkomen, sta dan stil bij wat daar precies de aanleiding voor is en wat er omgaat in je hoofd en je lichaam. Stel je reactie in vraag: is het nodig dat je je zo ongerust voelt? Waarom ? Een goeie tip hierbij is die redenen op te schrijven zodat je ze de volgende keer kan teruglezen. En praat gerust over je gevoelens met mensen die je vertrouwt.

Helpt dit niet om je angsten onder controle te krijgen of krijg je er net meer last van? Ga dan zeker langs bij je huisarts. Hij of zij kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en een gepaste behandeling te vinden.

Bronnen:

  • https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders#:~:text=Generalized%20anxiety%20disorder%20(GAD)%20usually,for%20months%2C%20if%20not%20years.
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9536-anxiety-disorders
  • https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/generalised-anxiety-disorder/overview/

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt