Pleinvrees: wat is het precies en hoe herken je het?

wat is pleinvreesAgorafobie of pleinvrees is een angststoornis die zich voordoet op plaatsen waar je moeilijk weg kan komen. Denk aan volle concertzalen, een druk winkelcentrum of een trein vol dagjestoeristen. De naam agorafobie betekent letterlijk ‘angst voor markten’.

Mensen met deze angststoornis zijn vooral bang hun veilige, vertrouwde omgeving te verlaten en openbare plaatsen op te zoeken. Ze vrezen dat ze niet snel genoeg weg zouden komen of hulp krijgen wanneer hen iets zou overkomen, zoals een paniekaanval of flauwvallen. Typerend is dat ze vervolgens deze plekken vermijden, wat de angst ervoor alleen maar vergroot. De stoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak en symptomen van pleinvrees

De meeste mensen met pleinvrees hadden eerder een nare ervaring op een drukke locatie, zoals een paniekaanval. Maar ook een laag zelfbeeld of schaamte kunnen deze fobie uitlokken. De hersenen leggen een link tussen het onaangename gevoel en de ruimte, en slaan alarm telkens wanneer men zich in dezelfde situatie bevindt.

Wanneer de angst het overneemt, ervaren personen met pleinvrees allerlei fysieke ongemakken:

  • hartkloppingen
  • klamme handen
  • een draaierig gevoel
  • kortademigheid

Uiteindelijk krijgen ze het gevoel de controle te verliezen. Ze zoeken een houvast of een vertrouwde omgeving, en raken bij gebrek daaraan nog meer in paniek.

Pleinvrees uit zich in verschillende gradaties. In lichte gevallen ervaren mensen een onrustig gevoel op drukke plaatsen, maar zijn ze wel in staat om zich bijvoorbeeld in een bioscoop- of concertzaal te begeven. Mensen met ernstige pleinvrees ervaren al angst bij de gedachte dat ze de deur uit moeten. Bij anderen manifesteert de angst zich pas op drukke plaatsen, zoals in een bioscoop- of concertzaal.

Gevolgen

Eén van de belangrijkste gevolgen van agorafobie is vermijdingsgedrag: mensen ontwijken drukke plekken waar de pleinvrees kan toeslaan. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot gegeneraliseerde pleinvrees: de angst breidt zich steeds verder uit, zodat men uiteindelijk nergens meer naartoe durft.

Zo doet pleinvrees het sociale leven helemaal stilvallen en blijven er weinig dingen over die de persoon voldoening geven of gelukkig maken. Op zijn ergst kan pleinvrees uitmonden in een depressie.

Behandeling

Snel ingrijpen is de boodschap. Heb je een nare ervaring gehad in een bepaalde situatie en krijg je last van paniekaanvallen? Zoek dan hulp. Met psychologische ondersteuning leer je met deze situaties om te gaan, waardoor dit geen invloed heeft op je dagelijkse activiteiten en sociale leven.

Ontwijk de plaatsen waar je een nare ervaring had niet. In het begin is dat niet makkelijk, maar je zal zien dat de angst wegebt en je opnieuw vertrouwen krijgt wanneer je op een normale manier met de situatie kan omgaan.

Bij ernstige gevallen kunnen geneesmiddelen de psychotherapie ondersteunen. Nadeel van kalmeringsmedicijnen is het gevaar voor gewenning en verslaving bij langdurig gebruik. Geef daarom de voorkeur aan natuurlijke geneesmiddelen om tot rust te komen.

 

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Sporten tegen stress: golf of padel