Spierscheur genezen: 3 tips voor een vlot herstel

Spierscheur kuit

Van Usain Bolt tot Serena Williams: zelfs de beste atleten ter wereld kampen soms met een spierscheur. Maar ook bij alledaagse bewegingen kan je de blessure oplopen. Knap vervelend, want het herstel duurt tot acht weken. Gelukkig kan je het genezingsproces bevorderen. Deze tips helpen je op weg.

Een spierscheur komt vooral voor in de kuit en het bovenbeen en is vaak te wijten aan overbelasting tijdens het sporten. Denk aan te snelle trainingsopbouw of eenzijdige oefeningen. Ook sporten die een krachtexplosie vragen, zoals bv. sprinten, vormen een risicofactor.

Ook niet-sporters worstelen ermee

Niet alleen sporters kampen met spierscheuren. Ook banale activiteiten zoals een helling op fietsen, wandelen of een plotse beweging maken kunnen de blessure veroorzaken. Overgewicht en eerdere blessures vergroten het risico op een scheur.

Daarnaast spelen externe factoren een rol. Zo hebben koude en natte weersomstandigheden, een slechte ondergrond of versleten sportschoenen een negatieve impact.

Belangrijkste symptoom: pijn

Een spierscheur voel je meteen. Je ervaart een plotse (hevige) pijn, alsof iemand met een zweep op je spieren slaat. In de volksmond wordt deze blessure dan ook wel ‘zweepslag’ genoemd.

Naast pijn treedt er zwelling, een bloeduitstorting of blauwe plek op. Door de zwaartekracht zakt die na een paar dagen soms. Sporadisch kan je de spierscheur zelfs voelen: op de plaats van de scheur zit dan een kleine holte.

Herstel bevorderen? Zo pak je het aan

Een spierscheur geneest vanzelf, maar dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. De herstelperiode kan zelfs tot acht weken duren. Gelukkig kan je je revalidatie bevorderen, en wel op deze manieren.

1. IJs is wijs

Koel zo snel mogelijk de spierscheur met een coldpack of ijs gewikkeld in een handdoek, en dat gedurende minstens 15 minuten. Laat daarna je spier even opwarmen en herhaal. De koude beperkt de bloeduitstorting tot een minimum.

Vermijd warmte! Een recente spierscheur masseren of insmeren met een warmte-inbrengende zalf doet meer kwaad dan goed. Ook vette watten zijn taboe: je spieren warmen erdoor op, waardoor het verkoelingseffect verdwijnt. Een warm bad ruil je dan weer beter in voor een verfrissende douche.

2. Las een rustpauze in en leg een drukverband aan

Belast de eerste 48 uur zo weinig mogelijk de getroffen spier: meteen bewegen verergert de blessure. Leg ook een drukverband aan. Het ondersteunt je gewrichten en beperkt de zwelling. Span het verband niet te hard aan zodat je de bloeddoorstroming niet belemmert.

3. Bouw rustig op

Neem de tijd om te revalideren. Belast je je spieren te snel, dan duikt de blessure binnen de kortste keren opnieuw op. Start na 2 dagen met enkele lichte rekoefeningen. Let wel: ‘door de pijn bewegen’ heeft geen zin, want te zware oefeningen vertragen juist het herstel. Wanneer je pijnloos je spier kan rekken, mag je een korte fietstocht maken of rustig zwemmen. Spierversterkende oefeningen zijn pas aan de orde als de pijn volledig verdwenen is.

Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Stretch daarom voor én na het sporten, las een rustpauze in bij stijfheid en hou je gewicht onder controle. Zo verklein de je kans op een spierscheur tot een minimum.

Heel Banner

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Opnieuw beginnen sporten