Spierpijn tussen je schouders: mogelijke oorzaken in kaart gebracht

Pijn tussen schoudersTussen je schouders liggen een aantal grote spieren. Die zogeheten romboïden en trapeziumspieren zorgen ervoor dat je je schouders op en neer kan bewegen. Spierpijn tussen de schouders belemmert dan ook fors je bewegingsvrijheid. We geven een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

Spierpijn tussen je schouderbladen kan verschillende vormen aannemen. Vaak gaat het om een zeurende, krampachtige pijn. Maar je kan ook steken, pijnscheuten of een beklemmende pijn ervaren. De klachten stralen soms uit naar je nek, armen en borst.

Om het ongemak doeltreffend aan te pakken, moet je de precieze oorzaak kennen. Geen makkelijke opgave, want tal van aandoeningen en factoren kunnen aan de basis liggen.

Overbelasting

Een verkeerde werkhouding, eenzijdige bewegingen (zoals bandwerk) of boven het hoofd werken (bijvoorbeeld schilderen) … Overbelasting staat met stip op één. Dergelijke handelingen veroorzaken irritatie van je spieren en zenuwen, waardoor je schouderspieren pijnlijk en stijf aanvoelen.

Stress

Bij stress staat je lichaam constant paraat: het verwacht op elk moment een inspanning te moeten leveren. Daardoor spannen je spieren zich op. Blijft de stress aanhouden, dan ontstaat er overbelasting of verkramping. Die continue verstrakking veroorzaakt nek- en schouderpijn.

Wil je nek- en schouderpijn door stress doeltreffend aanpakken? Deze tips helpen je op weg.

Indeukingsfractuur

Een andere mogelijke oorzaak is de inzakking van een ruggenwervel. Vaak ligt botontkalking ofwel osteoporose aan de basis van zo’n letsel. Doordat de hoeveelheid kalk in de botten afneemt, worden ze broos. Vooral je ruggenwervels zijn dan kwetsbaar voor breuken.

De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma. Door de aandoening ontsteken je wervels, wat pijn en stijfheid uitlokt. Die aandoening start in de ruggenwervels, om vervolgens uit te breiden naar onder meer de schoudergewrichten.

Reumatoïde artritis

Door deze auto-immuunziekte valt je immuunsysteem onterecht je gewrichten aan, waardoor er een ontstekingsreactie wordt uitgelokt. Zijn je nekgewrichten aangetast, dan straalt die pijn mogelijk ook uit naar de schouders. De klachten treden vooral op als je je schouders beweegt of belast.

Borsthernia

Een borsthernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in je borst. De uitpuiling drukt op een zenuw of je ruggenmerg, wat pijn tussen je schouders veroorzaakt. Een hernia is te wijten aan de slijtage van de tussenwervelschijf. Ook een plotse beweging kan een borsthernia veroorzaken.

Kan je de pijn verlichten?

Bij spierpijn kan je een (natuurlijke) gel smeren die de pijn verzacht. Maar vóórkomen is beter dan genezen. En hoewel er verschillende oorzaken zijn voor pijn tussen de schouders, is er een gouden tip: een gezonde levensstijl. Voldoende bewegen maakt daar ontegensprekelijk deel van uit. Verder helpen ook goed ontwikkelde buik- en rugspieren pijn tussen de schouderbladen te voorkomen, omdat ze je algemene houding ondersteunen.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt