Huisstofmijtallergie: zo herken je het (en dit doe je eraan)

HuisstofmijtallergieSta je ’s ochtends vaak op met een verstopte neus? Kamp je met tranende ogen als je stofzuigt? Dan ben je mogelijk allergisch voor huisstofmijt. Deze minuscule beestjes kunnen dan ook flink wat last veroorzaken. Met enkele tips verlicht je je klachten.

Een blik in de biologieboeken leert dat huisstofmijt tot de familie van de spinachtigen behoort. De witte diertjes zijn slechts 0,1 tot 0,6 mm groot, dus onzichtbaar voor het blote oog. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren. Onder een microscoop zien ze er angstaanjagend uit, maar huisstofmijten zijn compleet ongevaarlijk.

In elk huis aanwezig

Huisstofmijten komen in elk huis voor, zelfs bij personen met schoonmaakwoede. Ze zijn in de eerste plaats  te vinden op slecht gepoetste of niet verluchte plaatsen. Ook op vochtige, warme en donkere plekken voelen ze zich thuis. Matrassen, dekbedden en hoofdkussens zijn dus hun walhalla. Maar ook in tapijten, stoffen zetels, knuffeldieren, gordijnen en zelfs kledij voelen ze zich als een vis in het water.

Hoe herken je een huisstofmijtallergie?

Mensen met een huisstofmijtallergie zijn niet allergisch voor de minuscule wezens op zich, maar wel voor hun uitwerpselen. Bij de kleinste beweging komen die in de lucht terecht en adem je ze in. Ben je allergisch, dan kunnen er verschillende symptomen optreden:

  • een verstopte of lopende neus
  • niesbuien
  • jeukende of tranende ogen
  • moeite met ademhalen
  • hoesten
  • vermoeidheid
  • eczeem

Heb je vaak last van een of meerdere van bovenstaande symptomen? Ga dan zeker langs bij je huisarts. Hij vertelt je op basis van je klachten of je al dan niet allergisch bent voor huisstofmijt. Bij twijfel geeft een bloedonderzoek uitsluitsel.

Vooral klachten bij het opstaan

Voor wie met huisstofmijtallergie kampt, heeft de morgenstond zeker niet altijd goud in de mond. De mijten huizen immers vooral in je bed: tot 1 miljoen in een gemiddelde matras. ’s Nachts adem je dus behoorlijk wat van hun uitwerpselen in, met de gekende gevolgen.

Tijdens de koude herfst- en wintermaanden ervaar je doorgaans meer klachten. De reden: de verwarming gaat aan en je ventileert je woning minder. Met andere woorden: de perfecte broeihaard voor de huisstofmijt.

Hoe ga je de symptomen tegen?

Huisstofmijten volledig uit je huis bannen is onmogelijk. Maar met enkele eenvoudige maatregelen kan je het aantal beestjes – en dus ook je symptomen – wel verminderen of onder controle houden.

1. Verdrijf ze uit je slaapkamer …

Huisstofmijten houden van een warme, stoffige en vochtige omgeving. Ban dus zoveel mogelijk stof en vocht uit je woning. Begin bij de slaapkamer, aangezien je daar behoorlijk wat tijd doorbrengt.

  • Zorg voor een droge en koele (minder dan 18 graden) slaapkamer door dagelijks de ramen open te zetten.
  • Ververs wekelijks het beddengoed en was het op 60 graden. Hoofdkussens en donsdekens stop je best elke 3 maanden in de wasmachine. In tussentijd kan je ze buiten uitkloppen. Knuffeldieren zijn dan weer mijtenvrij na een nacht in de diepvriezer.
  • Kies voor gladde muur- en vloermaterialen (verf, laminaat) en vermijd tapijten en glasvezelbehang.

2. … en de rest van je woning

Ook in andere ruimtes kan je verschillende zaken ondernemen:

  • Ventileer regelmatig je volledige woning door alle ramen open te zetten en zo tocht te creëren.
  • Was jaarlijks alle gordijnen.
  • Rook niet in huis.
  • Behandel tijdig vochtplekken en lekkende leidingen.
  • Reinig op tijd en stond stofhaarden, zoals elektronische toestellen (tv, laptops), kussens en tapijten.

3. Verlicht je symptomen

Een neusspray maakt je neus vrij, druppels verlichten dan weer je geïrriteerde ogen. Ga zeker langs bij je huisarts om de beste aanpak te bespreken en kies bij voorkeur voor natuurlijke middelen. Die zijn doeltreffend én veilig.

Maakte je al kennis met bioregulerende geneesmiddelen? De middelen werken doeltreffend en lokken bovendien geen bijwerkingen uit. Ontdek de basisprincipes van bioregulerende geneeskunde.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
lavendelolieSpanningshoofdpijn