Oorsuizen door stress: dit doe je eraan
Oorsuizen komt vaak voor en heeft verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een neusverkoudheid of een luid concert bijwonen. Maar ook stress kan aan de basis liggen van je klachten. Meestal is het gesuis van voorbijgaande aard, maar wanneer het langer aanhoudt, is het belangrijk om dit goed op te volgen.
Stress als mogelijke oorzaak van oorsuizen
De precieze oorzaak van oorsuizen is enorm moeilijk te achterhalen. Zo zijn er honderden risicofactoren die een invloed hebben op je gehoor. Eén van de mogelijke oorzaken is stress. Wie stress ervaart, heeft dubbel zoveel last van oorsuizen, zo blijkt uit een Zweeds onderzoek.
Een cruciaal element is hoe lang de stress aanhoudt. Hoe langer de tijdspanne, hoe groter de kans op oorsuizen. Bepaalde studies tonen immers aan dat oorsuizen veel vaker voorkomt bij personen met chronische stress. Omgekeerd kan oorsuizen ook de oorzaak zijn van stress.
Gevolgen van oorsuizen
Veelvoorkomende klachten bij oorsuizen zijn slapeloosheid, angsten en zelfs depressie. Wanneer je niet tijdig ingrijpt, kan er een vicieuze cirkel ontstaan.
Andere mogelijke gevolgen zijn:
- Concentratieproblemen
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Sociaal isolement
- Agressiviteit
Tinnitus: gepiep door te veel lawaai ‘Tinnitus’ betekent letterlijk oorsuizen. Bij tinnitus krijgen je hersenen onterecht het signaal dat er geluid is. Je hoort dan een piepende toon. Vaak is tinnitus te wijten aan overmatig lawaai. Stress is – in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd – geen directe oorzaak van tinnitus, wel kan het dit in de hand werken en ervoor zorgen dat de pieptoon bij tinnitus verergert. Het is dan ook belangrijk om je klachten tijdig aan te pakken om zo psychologische problemen te vermijden. Met de nodige hulp krijg je tinnitus vaak onder controle. |
Wat kan je doen bij oorsuizen?
Probeer bij oorsuizen je oren zoveel mogelijk rust te geven. Vermijd lawaai en bescherm je oren met oordoppen of oorbeschermers. Blokkeren je oordoppen te veel geluid? Laat dan een paar op maat maken. De meeste ziekteverzekeraars betalen een groot deel van de kostprijs terug.
Kamp je met concentratieproblemen door oorsuizen? Dan kan je muziek op een zacht volume laten afspelen. Zo gaat de focus naar de muziek, en niet naar het oorsuizen zelf.
Aangezien stress een vaak voorkomende oorzaak is bij oorsuizen, neem je beter ook de oorzaak van die rusteloosheid onder de loep. Ontdek alvast onze vijf beste tips om stress aan te pakken.
Blijven je klachten langer dan een paar dagen duren, neem dan zeker contact op met een arts.