Waarom keelpijn vaak gepaard gaat met oorpijn
Keelpijn is een van de meest voorkomende winterkwaaltjes. Wanneer je weerstand op een laag pitje staat, ben je een stuk vatbaarder voor virussen en bacteriën. Het mogelijke gevolg? Een keelontsteking. Wanneer je pech hebt, straalt de pijn ook uit naar de oren. Maar hoe komt dit nu?
Wat is een keelontsteking?
Bij een keelontsteking ontsteekt het keelslijmvlies ten gevolge van een infectie. Vaak gaat die met koorts, opgezwollen lymfeklieren, neusverkoudheid en oorpijn gepaard. De infectie wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Wanneer de ontsteking viraal is, ligt een verkoudheidsvirus vaak aan de basis.
Een van de meest voorkomende verkoudheidsvirussen is het rhinovirus dat verkoudheden en luchtweginfecties veroorzaakt. Is de ontsteking bacterieel, dan is de kans groot dat die door streptokokken, een groep bacteriën, wordt veroorzaakt. Verder kunnen irriterende stoffen zoals tabaksrook of alcohol ervoor zorgen dat je keel ontsteekt.
Ontdek hier wat je kunt doen tegen een keelontsteking
Waarom doet mijn oor pijn bij een keelontsteking?
Niet elke keelontsteking gaat gepaard met oorpijn. Oorpijn ten gevolge van een keelontsteking ontstaat meestal door de zwelling van de slijmvliezen in de neus. De slijmvliezen van keel, neus en oren staan met elkaar in verbinding. Wanneer de neusslijmvliezen zwellen (denk aan een neusverkoudheid) hoopt het vocht in de buis van Eustachius zich op en kan het vocht uit het middenoor niet voldoende snel afgevoerd worden met pijn als gevolg. Oorpijn die gepaard gaat met keelpijn is dus niet per se het gevolg van een infectie.
Wanneer is er sprake van een oorontsteking?
Aangezien de keel via de neusholte in verbinding staat met de oren, is het niet verwonderlijk dat bacteriën zich tot in de oren kunnen verspreiden. Dezelfde streptokokken die je keelpijn veroorzaken, kunnen dus aan de basis liggen van een oorontsteking.
In dit geval gaat het specifiek om een ontsteking van het middenoor. Het middenoor ligt vlak achter het trommelvlies en is dus zeer moeilijk bereikbaar. Het trommelvlies fungeert namelijk als een soort ondoordringbaar vlies ter bescherming van het middenoor. Wanneer het middenoor ontstoken raakt, bestaat de kans dat het trommelvlies barst. Dan spreekt men van een middenoorontsteking met perforatie. In de meeste gevallen herstelt het vlies zich na enkele dagen vanzelf.
Ontdek hier meer informatie over oorpijn
Oorpijn en keelpijn komen dus regelmatig voor. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen gewone oorpijn en een oorontsteking. Bij twijfel kan je terecht bij je arts of apotheker.
Referenties
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/earache
- https://www.healthline.com/health/sore-throat-and-ears
- https://www.verywellhealth.com/throat-and-ear-pain-causes-5198032
Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.