Neusverkoudheid of sinusitis: ken jij het verschil?
Een loopneus, verstopte neus, hoofdpijn, moeilijk ademen, snotteren … Zowel bij een neusverkoudheid als bij sinusitis duiken vaak gelijkaardige symptomen op. Toch is de oorzaak en dus ook de behandeling van beide aandoeningen verschillend.
Medisch gezien is een neusverkoudheid een ontsteking van je neusslijmvlies, terwijl bij sinusitis je sinussen ontstoken zijn. Maar hoe merk je nu het verschil tussen beide? En vooral: hoe raak je ervan verlost?
Neusverkoudheid: ontsteking van je neusslijmvlies
Een neusverkoudheid – ook wel rinitis genoemd – is een ontsteking van het neusslijmvlies. Je neus is bekleed met een laag beschermende cellen die slijm – of ‘snot’ – produceren. In die slijmvliezen zitten bloedvaatjes. Bij een verstopte neus verwijden die zich. Daardoor komt er meer vocht dan gewoonlijk vrij en zwelt je neusslijmvlies. Gevolg: je ademt moeilijker door je neus.
Er zijn drie verschijningsvormen van rinitis:
- allergische rinitis;
- niet-allergische rinitis;
- infectieuze rinitis.
De oorzaken van rinitis
Allergische rinitis wordt uitgelokt door – de naam zegt het zelf – allergenen. Als die in je neus terechtkomen, reageert je neusslijmvlies. Het gevolg? Een lopende of verstopte neus en onophoudelijke niesbuien. Allergische rinitis kan seizoensgebonden zijn, denk maar aan stuifmeelpollen en hooikoorts. Chronische allergische rinitis wordt onder meer veroorzaakt door huisstofmijt en dierenhaar.
Bij niet-allergische rinitis reageert je lichaam overmatig op bepaalde prikkels. Voorbeelden zijn rook, parfum, bepaalde kuisproducten of zelfs medicatie. Andere mensen reageren ook op deze prikkels, maar in veel mindere mate. Daarom wordt de reactie ook wel aspecifieke hyperreactiviteit genoemd.
Infectieuze rinitis wordt dan weer veroorzaakt door infecties en virussen, waardoor je verkouden wordt. Virussen nestelen zich in je neusslijmvlies, waar ze zich miljoenen keren vermenigvuldigen. Na ongeveer twee tot drie dagen kamp je met een verstopte of lopende neus, niesbuien en hoofdpijn.
Sinusitis: ontsteking van de sinusholtes
Sinusitis is een ontsteking van je sinussen: holtes die gevuld zijn met lucht. Je sinussen liggen naast en boven de neus, de ogen, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Ze staan in verbinding met je neus en zorgen voor een normale luchtdoorstroming. Bij sinusitis kan die luchttoevoer geblokkeerd zijn, waardoor je de indruk krijgt dat het om een neusverkoudheid gaat.
Er is een onderscheid tussen
- acute sinusitis;
- chronische sinusitis.
De oorzaken van sinusitis
De meest voorkomende oorzaak van acute sinusitis is een verkoudheid. Bij een verkoudheid raakt je neusslijmvlies ontstoken, waardoor de verbinding tussen je sinussen en neus komt dicht te zitten.
Bovendien werken de trilharen – die het slijm naar buiten moeten brengen – minder goed bij een verkoudheid. Het gevolg? Er ontstaat vochtophoping in de sinussen, de perfecte broeihaard voor allerlei bacteriën. Als de bacteriën zich verder kunnen ontwikkelen, veroorzaken ze een ontsteking van je sinussen. Bij volwassenen resulteert 2,5% van de verkoudheden in acute sinusitis. Bij kinderen is dat zelfs 10%.
Bij chronische sinusitis duurt een ontsteking langer dan drie maanden of treedt die binnen een jaar meer dan drie keer op. Neuspoliepen of een scheefstaand neustussenschot kunnen aan de basis liggen van de chronische ontsteking. In sommige situaties is dan een operatie nodig.
De symptomen: hoe merk je het onderscheid?
De symptomen van een neusverkoudheid en sinusitis zijn vaak gelijklopend. Dat is ook de reden waarom de twee vaak verward worden.
Deze symptomen keren zowel bij een neusverkoudheid als bij sinusitis vaak terug:
- een verstopte of loopneus;
- niesbuien;
- hoesten;
- aangetast smaak-en reukvermogen.
Wie kampt met allergische rinitis, heeft bijkomende ook last van:
- verstopte oren;
- opgezwollen oogleden;
- gesprongen bloedvaatjes in de ogen;
- overgevoeligheid voor licht.
Daarnaast zijn er enkele symptomen kenmerkend voor een sinusitis:
- een doffe of kloppende pijn rond de ogen, de neus of de bovenkaak die erger wordt als je voorover buigt;
- vaak lichte koorts;
- soms tandpijn;
- een algemeen ziektegevoel.
Hoe geraak je verlost van de kwaal?
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Probeer daarom in het geval van niet-infectieuze rinitis zo weinig mogelijk in contact te komen met allergenen of prikkels die een overmatige reactie veroorzaken. Verlucht je huis voldoende, stof regelmatig af en was geregeld je lakens. Wie veel last ervaart, kan neusdruppels of een neusspray gebruiken: die verminderen de zwelling van het neusslijmvlies.
Bij infectieuze rinitis zit er niets anders op dan uit te zieken. De vervelende symptomen kan je verlichten met neusdruppels of een neusspray. Gun daarnaast je lichaam zoveel mogelijk rust, drink voldoende water en eet gezond.
Een acute sinusitis geneest meestal spontaan na één tot vier weken. Ongeveer 10% heeft aanslepende klachten. Ook hier kunnen neusdruppels of een neusspray de symptomen verzachten. Daarnaast is het een goed idee om warme dranken te drinken, zoals thee en soep. Die helpen het slijm weg te werken. Bij een bacteriële infectie zal je huisarts ook antibiotica voorschrijven.