5 natuurlijke middelen tegen een onrustig of gejaagd gevoel

Opgejaagd gevoelRusteloosheid lijkt een onvermijdbaar onderdeel van de westerse samenleving te zijn. Onze hersenen draaien op volle toeren om alles op tijd klaar te krijgen. Een uurtje ontspanning plannen we dagen op voorhand in de agenda. Maar zelfs dan blijven we nog vaak met een onrustig, opgejaagd gevoel achter. We beschouwen het als vanzelfsprekend . Dat hoeft het niet te zijn.

Het is een fenomeen van deze tijd. We willen het grootste huis, de mooiste wagen, de tofste baan én de coolste familie. Op sociale media posten we foto’s van de hipste restaurants en de meest exotische vakantiebestemmingen. Maar die drang naar succes en geluk leidt achter de schermen tot heel wat onrust. Wat als onschuldige zenuwachtigheid begint, wordt al snel een patroon. Dan is het tijd voor actie. Met deze 5 natuurlijke middelen breng je weer wat rust in je leven.

1. Valeriaan

ValeriaanValeriaan is een kruidachtige plant met fijne bloemen en een herkenbare geur. Het is vrij verkrijgbaar en groeit soms zelfs in de bermen. De gunstige werking ervan is al eeuwen bekend. De wortel van valeriaan bevat valeriaanzuur. Deze stof moet in de eerste plaats insecten lokken, maar bij mensen zorgt het voor een rustgevend effect en bevordert het de slaap. Net daarom neem je het beter ’s avonds in. Omwille van de sterke geur kiezen de meeste mensen voor valeriaan in tabletvorm.

2. Kamille

KamilleKamille is een éénjarige plant die overal ter wereld voorkomt. De plant bloeit van juni tot september en heeft een subtiele appelgeur. Tuiniers noemen het weleens de ‘plantendokter’, omdat zwakke plantjes meteen opknappen met kamille in de buurt. Ook voor mensen heeft het een heilzame werking: kamille verlicht darm- en maagklachten, weert ontstekingen en neemt onrust weg. Een kopje kamillethee is dus niet alleen lekker, maar ook supergezond!

3. Passiflora

PassifloraDe passiebloem komt uit de warmere regio’s van Noord- en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, heeft deze sierbloem geen invloed op je liefdesleven. Wel helpt het om te kalmeren en rust te vinden. Tabletten die passiebloem bevatten, alsook thee op basis van de gedroogde bloemen, bevorderen de slaap. Probeer daarom passiebloem te vermijden als je later op de dag nog moet werken.

4. Lavendel

LavendelUitgestrekte lavendelvelden kleuren de Franse Provence elke zomer paars. Daarnaast vind je lavendel omwille van zijn heerlijke aroma vooral terug in zeep, badolie, geurkaarsen en parfum. Maar je kunt ook lavendelthee drinken. Je spieren ontspannen ervan en je zenuwen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De geur zorgt bovendien voor een rustgevende sfeer. Lavendel is volstrekt onschuldig en bezorgt je géén slaperig gevoel, dus je kunt deze paarse wonderbloem naar hartenlust gebruiken.

5. Citroenmelisse

CitroenmelisseMelisse betekent ´honingbij´. De bloemen van de plant bevatten immers heel wat nectar, waardoor het bij de insecten een geliefde plant is. Maar ook de bladeren van citroenmelisse zijn waardevol. Ze tellen namelijk tal van etherische oliën, waardoor ze een rustgevende werking hebben. Citroenmelisse is bovendien licht slaap bevorderend en verdient dus zonder twijfel een plek in je tuin.

Voel jij je regelmatig overspannen? Als je deze 5 signalen herkent, is het tijd om in te grijpen.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Burn-outremedies slaaptekort