Zonneallergie: wat zijn de oorzaken? En hoe behandel je het?

zonneallergie

Voor wie een zonneallergie heeft, is de zomer geen pretje. Blootstelling aan de zon kan immers veel jeuk en pijn veroorzaken. Wanneer iedereen de zon opzoekt, blijven personen met deze allergie zoveel mogelijk binnen. Maar hoe ontstaat een zonneallergie? En wat kan je eraan doen?

Wat is een zonneallergie?

Naar schatting heeft 10% van de bevolking last van zonneallergie. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op een normale blootstelling aan uv-licht. Dus niet alleen de zon, maar ook bijvoorbeeld onder de zonnebank gaan, kan de allergie uitlokken. De meest gekende vorm van zonneallergie is polyforme lichteruptie of kortweg PMLE. Deze variant komt meer voor bij vrouwen tussen 20 en 40 jaar en bij personen met een lichte huidskleur.

Hoe ontstaat  zonneallergie?

Zonneallergie kan uit het niets ontstaan. Zo kan het perfect dat je jarenlang geen klachten had, maar toch plots een allergische reactie krijgt. Meestal ontstaat die wanneer de huid voor het eerst sinds lang wordt blootgesteld aan de zon, bijvoorbeeld op wintersportvakantie of in de lente.

Verder speelt ook erfelijkheid een rol en kan de reactie uitgelokt worden na een andere allergische reactie op bijvoorbeeld planten. Het goede nieuws: een zonneallergie kan plots verdwijnen en vermindert doorgaans na een paar jaar.

Symptomen van een zonneallergie

De meest voorkomende symptomen van een zonneallergie zijn:

  • rode, jeukende bultjes of blaasjes op de huid (vergelijkbaar met muggenbeten)
  • rode vlekken
  • een schilferige huid
  • zwellingen

Deze symptomen komen het vaakst voor op de handen, benen en aan de hals. Ze ontstaan meestal pas 1 of 2 dagen na blootstelling aan de zon, en kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. ‘Polyform’ verwijst namelijk naar de verschillende uitingsvormen.

Hoe behandel je zonneallergie?

Bij milde symptomen brengt een goeie aftersun met verkoelend effect mogelijk soelaas. Dit kan je eventueel aanvullen met medicatie om de jeuk en pijn te verzachten. Zijn de symptomen te erg, dan gaat men vaak over tot uv-therapie. Bij deze behandeling, die enkele weken duurt, wordt de huid geleidelijk blootgesteld aan uv-licht. Op deze manier kan de huid ‘wennen’ aan het licht, waardoor de klachten in de toekomst sterk verminderen of zelfs verdwijnen.

Zonneallergie voorkomen: hoe doe je dat?

Zoals bij veel ongemakken geldt de regel ‘voorkomen is beter dan genezen’. Denk je overgevoelig te zijn aan de zon, hou dan met deze zaken rekening:

• Draag zoveel mogelijk uv-beschermende kledij.
• Gebruik een goede zonnecrème. Vraag hierbij zeker raad aan je apotheker.
• Probeer tussen 11 uur en 15 uur uit de zon te blijven. Dan zijn de zonnestralen het schadelijkst.
• Ook achter glas of onder een parasol kan de zon een reactie uitlokken.
• Draag je make-up? Geef dan de voorkeur aan make-up voor een gevoelige huid.

Naast een zonneallergie hebben veel mensen ook last van hooikoorts in de zomermaanden. Ontdek enkele tips om hiermee om te gaan.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt