Oorpijn tijdens of na het duiken: hoe komt het?

Duiken

Diepzeeduiken tussen tropische vissen en kleurrijk koraal: het staat bij nogal wat mensen met stip bovenaan hun bucketlist. Al is het opletten, want deze avontuurlijke activiteit kan gepaard gaan met oorpijn. Hoe dat komt en hoe je letsels voorkomt, ontdek je in deze blogpost.

De meest voorkomende klacht tijdens of na het duiken? Geen kwallenbeet, maar wel oorpijn! Je kan zowel aan het uitwendige als aan het binnen- of middenoor een verwonding oplopen:

  • het uitwendige oor: de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. Dat is het stuk gehoorgang tot aan het trommelvlies.
  • het middenoor: een met lucht gevulde trommelholte met de gehoorbeentjes, die start vanaf het trommelvlies en via de buis van Eustachius in verbinding staat met je neus- en keelholte.
  • het binnenoor: is met vloeistof gevuld en bevat het evenwichtsorgaan en het slakkenhuis.

Anatomie oor

Tijdens het duiken: scheurtje in je trommelvlies

Ervaar je oorpijn tijdens of na het duiken, dan is de kans groot dat de druk op je trommelvlies te groot is. Onder water ontstaat er immers reeds vanaf twee meter diepte een drukverschil tussen het uitwendige oor en het middenoor. Het drukverschil verdwijnt als je je oren ‘klaart’. Daarbij hou je je mond toe, knijp je de neus dicht en zet je druk, waardoor de druk via de buis van Eustachius terug gelijk wordt.

Daal je te snel of klaar je niet tijdig je oren, dan kan je trommelvlies zelfs scheuren. Zo’n trommelvliesperforatie is niet alleen pijnlijk, je kan er ook erg duizelig van worden. Wat erg gevaarlijk is onder water. Achteraf bloedt je oor, soms treedt er zelfs gehoorverlies op.

Kom bij (elk vermoeden van) een trommelvliesperforatie meteen uit het water en raadpleeg een arts. Probeer vanaf dat moment je oren niet meer te klaren en gebruik enkel steriele oordruppels na consultatie van uw arts of in overleg met uw arts Vaak herstelt het trommelvlies zichzelf in 6 tot 8 weken.

Na het duiken: middenoorbarotrauma

Ook meteen na het duiken of de dag nadien kan je oorpijn krijgen. Door het drukverschil lekt er mogelijk bloed en vocht in je middenoor. Bij een zogeheten middenoorbarotrauma ervaar je een ‘vol’ gevoel, alsof er water in je oren bleef zitten.

In dat geval ga je beter niet meer in het water en raadpleeg je een dokter. In tussentijd vermijd je veranderingen in hoogte (bv. vliegen, een hoge berg beklimmen). Met de juiste medicatie geneest een middenoorbarotrauma doorgaans al na enkele dagen.

Enkele dagen nadien: zwemmersoor

Blijft je oor vochtig nadat je hebt gedoken, dan kan je een zwemmersoor hebben opgelopen. Bacteriën veroorzaken een infectie, waardoor je jeuk krijgt aan het uitwendige oor en je huid begint te schilferen. Terwijl sommige mensen er nooit mee te maken krijgen, zijn anderen juist heel gevoelig voor zo’n ontsteking.

Verontreinigd water, een nauwe gehoorgang of het te vaak reinigen van je oor maken je gevoeliger voor een zwemmersoor. Een (huis)arts of zal je oordruppels voorschrijven om de infectie te lijf te gaan. Bioregulerende oordruppels zijn doeltreffend en betrouwbaar, en dat voor het hele gezin.

Hoe voorkom je oorblessures?

Plan je een duikvakantie, dan kan je enkele maatregelen nemen om oorklachten te voorkomen:

  • Ga nooit duiken met een verkoudheid. Je buis van Eustachius zit dan immers dicht, waardoor je je oren niet kan klaren.
  • Volg professionele duikles en voer de instructies van de begeleider nauwgezet uit.
  • Klaar een paar uur voor je duiksessie om de paar minuten je oren. Dan verloopt het tijdens het duiken een pak vlotter.
  • Wacht onder water niet met je oren te klaren tot je een (pijnlijke) druk voelt. Stop meteen met duiken als je er niet in slaagt om de druk weg te krijgen.

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Kind met oorpijn