Schouderverkalking: 4 veelgestelde vragen

SchouderverkalkingJe schouder bestaat uit verschillende spieren, waarvan de uitlopers samenkomen in het peesblad of de rotatorcuff. De pezen vormen een soort gordel rondom je schoudergewricht. Doordat calcium zich aan zuur bindt, hopen kristallen zich daar op, met verkalking als gevolg. Als je dan je arm tilt, knellen de pezen en voel je een scherpe pijnscheut in je bovenarm en nek.

Hoe ontstaat deze aandoening? En wat kan je eraan doen? We zochten antwoorden op de vier meest gestelde vragen:

1. Wat zijn de oorzaken?

Artsen hebben nog geen sluitend antwoord op deze vraag. Vermoedelijk heeft calciumophoping meerdere oorzaken. Vooral overbelasting, inklemming en slechte doorbloeding worden vaak genoemd in wetenschappelijke kringen. Ook erfelijkheid en een verkeerd gebruik van je pezen zou verkalking in de hand werken. Onderzoek toonde geen verband aan met artrose of artritis, noch met bepaalde voedingsmiddelen.

2. Wie loopt risico?

Verkalking rond de schouder treft 3 tot 5% van de wereldbevolking. Enkele patronen vallen hierbij op:

  • Dubbel zoveel vrouwen als mannen hebben last van het probleem.
  • Patiënten zijn gemiddeld tussen de 30 en de 50 jaar, met een vergrootte kans na 40 jaar.
  • In de meeste gevallen situeert het probleem zich in de rechterschouder.
  • Slechts in 10 tot 25% van de gevallen treft de verkalking de beide schouders.

3. Wat zijn de symptomen?

De aandoening uit zich bij iedereen op een andere manier: zo kan je heel veel last ondervinden, of net helemaal niets. Omdat de kalkophoping de bewegingsruimte van de pees beperkt, doet het vooral pijn wanneer je iets tilt. Dan schuurt het peesblad namelijk tegen je schoudergewricht. Meestal verloopt de verkalking in drie fasen:

  • Aangroei: gedurende maanden of zelfs jaren klitten kristallen samen in je schouderpezen. Het resultaat: een vaste, krijtachtige massa krijgt vorm.
  • Stagnatie: de kalk heeft een vast volume aangenomen en neemt niet langer toe.
  • Afname: de kalkdeeltjes lossen op of ontsnappen uit je pezen. In het laatste geval komen ze terecht in de ruimte tussen je schouderdak en de kop van je bovenarm: de slijmbeurs. Dat lokt een ontsteking uit, waardoor deze fase over het algemeen het meeste pijn doet. De cellen in de slijmbeurs breken de kalk verder af.

Let wel: niet elke patiënt doorloopt elke fase, je kan ook chronisch in een bepaald stadium blijven steken. Wanneer dat gebeurt, zal je regelmatig pijnlijke opflakkeringen voelen. Met een ijskompres kan je de ontsteking verlichten.

4. Welke behandelingen bestaan er?

Verkalking valt eenvoudig vast te stellen via een röntgenfoto. Zodra de diagnose is gesteld, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  1. Een injectie in de slijmbeurs van je schouder pakt de ontsteking aan.
  2. Shockwavetherapie verbetert de bloeddoorstroming, waardoor de chronische ontsteking vermindert.
  3. Bij needling of barbotage prikt een arts de kalk aan met een zoutoplossing. De calciumophoping wordt vloeibaar en wordt nadien met een naald weggezogen.
  4. Een operatieve verwijdering van de kalk.

In veel gevallen lost de kalkophoping echter vanzelf op. Neem dus geen overhaaste beslissingen:. probeer uit te rusten en intensieve bewegingen te mijden. Een kinesist kan je helpen om je spieren te versterken en je schoudergewricht soepel te houden. Soms is het probleem daarmee al verholpen.

Ook stress kan schouderpijn veroorzaken. Wat kan je eraan doen? Dat lees je op onze blog.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
sportende-kinderen