MAAGZUURREMMERS VERSUS MAAGZUURBINDERS: WELKE GEBRUIK JE WANNEER?

 In Geen categorie
Maagzuur: maagzuurremmers versus maagzuurbinders

Brandend maagzuur. Het voelt als een vlam die in je borstkas ontwaakt en langzaam omhoogklimt. Pijnlijk en vervelend. Maagzuurremmers en maagzuurbinders kunnen die pijn verlichten of voorkomen. Maar hoe werken deze medicijnen precies? En hebben ze bepaalde bijwerkingen? Je leest het hier.

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een lichaamssap met een – de naam zegt het al – hoge zuurtegraad. Het is een essentieel onderdeel van je spijsvertering. Het helpt namelijk bij het afbreken van voedsel en het doden van bacteriën in voedsel.

Wanneer spreken we over brandend maagzuur?

Maagzuur hoort in je maag te blijven. Een sluitspier aan de onderkant van je slokdarm zorgt daarvoor. Maar wanneer deze sluitspier niet goed functioneert, kan maagzuur in je slokdarm terechtkomen. Dat wordt ook wel ‘reflux’ genoemd.

Een aantal zaken kunnen reflux veroorzaken of verergeren:

  • Alcohol, cafeïne en nicotine
  • Overgewicht
  • Vet en pikant eten
  • Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade en pepermunt
  • Volledig horizontaal liggen
  • Een middenrifbreuk
  • Een zwangerschap
  • Een luie maag (doordat de maagspier weinig/onregelmatig samentrekt, blijft voedsel langer in de maag)
  • Ouderdom

Maagzuurremmers versus maagzuurbinders

Heb je geregeld last van brandend maagzuur? Dan maak je best een afspraak met je huisarts. In sommige gevallen kan je klachten verminderen of voorkomen door anders te eten of gewoonten te veranderen (zoals stoppen met roken).

Wanneer dit niet volstaat, kan de arts medicatie voorschrijven, zoals maagzuurremmers of maagzuurbinders. We zetten de verschillen hieronder op een rij.

Maagzuurremmers

Hoe werken maagzuurremmers?

Maagzuurremmers gaan de aanmaak van maagzuur tegen. Er zijn twee soorten maagzuurremmers: H2-blokkers en protonpompremmers of protonpompinhibitoren (kortweg PPI’s).

Maagzuurremmers werken langer dan maagzuurbinders. H2-blokkers werken ongeveer 12 uur. Protonpompremmers kunnen zelfs 24 uur werken. Je huisarts kan daarom protonpompremmers voorschrijven als je bijvoorbeeld vaak ‘s nachts last hebt van brandend maagzuur.

Hebben maagzuurremmers bijwerkingen?

Maagzuurremmers kunnen bijwerkingen hebben. Langdurig of chronisch gebruik verhoogt de kans op gezondheidsrisico’s zoals:

  • Maag- en darminfecties
  • Vitamine- en/of mineraaltekorten (zoals B12 en magnesium)
  • Botontkalking
  • Bloedarmoede
  • Nierschade

Volg daarom altijd het advies van je huisarts of specialist op.

Maagzuurbinders

Hoe werken maagzuurbinders?

Maagzuurbinders binden en neutraliseren je maagzuur. Daardoor daalt de zuurtegraad, en neemt het branderige gevoel af.

Maagzuurbinders werken snel. Dat is fijn, maar dit betekent ook dat ze na enkele uren zijn uitgewerkt. Daarom is dit product voornamelijk geschikt als je slechts af en toe last hebt van brandend maagzuur.

Hebben maagzuurbinders bijwerkingen?

Sommige binders kunnen lichte maagklachten veroorzaken. Ernstige bijwerkingen, zoals die van maagzuurremmers, komen niet tot nauwelijks voor. Controleer wel altijd de bijsluiter of vraag dit na bij je huisarts.  

Een laatste advies

Heb je last van brandend maagzuur? Probeer dan de oorzaak te achterhalen. Neem bijvoorbeeld je eetpatroon onder de loep. Dit is de meest doeltreffende en gezonde manier om brandend maagzuur tegen te gaan. Je huisarts kan je hierbij helpen.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt