Golf of padel? 5 goede sporten tegen stress
De coronacrisis deed ons massaal voor (andere) sporten kiezen. Wil jij ook stress verslaan met een nieuwe sport? Dit lijstje met vijf populaire sporten vertelt je welke sporten het meest geschikt zijn, en welke weinig of eerder veel voorbereiding vergen.
Sinds de pandemie zit een aantal sporten meer dan ooit in de lift. Het gaat over disciplines die je alleen of samen op veilige afstand kan beoefenen. Zo noteren golf- en padelverenigingen een sterke stijging van hun aantal leden. Ook startten veel mensen met wandelen, fietsen of een individuele watersport.
Niet te lang of te intensief
Wil jij ook de stress aanpakken met een nieuwe fysieke uitdaging? Voor wie verantwoord wil (starten met) sporten, is één regel cruciaal: sport niet te lang en niet te intensief. Concreet: je sport het best maximaal een uur, zonder dat je buiten adem of uitgeput raakt.
Rustig opbouwen
Sport je tot nu toe niet of weinig, dan bouw je het best rustig op. Doe je dat niet, dan kan je jouw spieren en gewrichten overbelasten, met mogelijk spierverrekkingen tot gevolg.
Start to… sport!
De vijf populairste sporten van het voorbije coronajaar vind je hieronder, in volgorde van het minst naar het meest belastend. Doe je deze sport(en) voor het eerst, dan moeten je spieren daaraan wennen. Om (hevige) spierpijn te vermijden, begin je er dus het best geleidelijk aan.
1. Wandelen
Wandelen is een voor de hand liggende sport om mee te beginnen: het is toegankelijk voor iedereen, het is veel minder belastend dan hardlopen en je kan het doen waar en wanneer je maar wil.
Toch kunnen ook wandelaars blessures oplopen: een verstuikte enkel, letsels aan de achillespees of hielspoor. Oorzaak daarvan is vaak overbelasting of ongeschikte wandelschoenen. Bouw dus rustig op en investeer in goede wandelschoenen.
2. Recreatief fietsen
Fietsen is een stuk minder belastend voor de gewrichten dan bv. hardlopen, waarbij de knieën continu schokken moeten opvangen. Tip: stel zeker je zadelhoogte goed in. Als je jouw knie bij het trappen te veel moet buigen, kan dat klachten veroorzaken.
3. Golf
Een gemiddelde golfer zet tijdens een golfronde ruim 10.000 stappen en verbrandt zo’n 1.200 calorieën. Deze matig fysieke activiteit maakt golf tot een geschikte sport om ook op latere leeftijd mee te starten.
Niet te onderschatten voor beginners is de techniek van de swingbeweging. Verkeerde bewegingen kunnen leiden tot klachten in de lage rug en de pols/schouders. In het begin vraagt het aanleren van de juiste techniek dus wel wat oefening, maar je inspanningen worden beloond: golf verlaagt namelijk het risico op onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.
4. Stand up paddling (sup)
Als beginner doe je het best aan recreatief suppen: rustig over het water glijden. Dit is qua inspanning vergelijkbaar met wandelen, maar minder belastend voor je knieën en enkels. Voor supping heb je alle spiergroepen nodig om je evenwicht te bewaren. Dit kan in het begin leiden tot wat spierpijn.
Tip: schaf een goede plank en peddel aan.
5. Padel
Padel, een mix van tennis en squash, wint steeds meer aan populariteit. Deze vrij nieuwe racketsport is minder belastend voor de rug dan tennis, omdat padelspelers niet bovenhands opslaan. Ze maken tijdens rally’s echter wel veel draaiende en zijwaartse bewegingen, wat het voor knieën en gewrichten lastiger maakt. Zorg dus zeker voor een goede opwarming.
Voordeel: padel is makkelijk te leren.
Welke sport kies jij tegen stress?
Toch last van spierpijn? Met deze tips ebt de pijn snel weg.