Last van je huid na het epileren of scheren?

 In Huidirritatie
Vrouw die benen scheert

Epileren en scheren, beide kunnen resulteren in een geïrriteerde huid. Die irritatie kan allerlei vormen aannemen: van jeuk over rode bultjes tot haaringroei. Best vervelend als je ermee zit. Wij vertellen je wat de boosdoeners zijn en hoe je verlost raakt van dit fysieke ongemak.

Wat verklaart de irritatie na het epileren?

Of je nu onthaart met wax of met een elektrisch epileertoestel, epileren is en blijft voor je huid een behoorlijk ruwe bedoening. Zeker op de benen, in de oksels en op de bikinilijn veroorzaakt het daardoor soms heel wat irritatie. Dat kan in de vorm van rode bultjes, jeuk, ingroeiende haartjes, roodheid en in de okselzone soms zelfs verkleuring van de huid. Vervelend is dat de klachten mogelijk een hele tijd aanhouden.

Oorzaken

Dat je huid zo reageert kan verscheidene oorzaken hebben. Mogelijk heb je eenvoudigweg een gevoelige huid die de ontharing niet verdraagt. Ook als je van nature een droge huid hebt, kan dat de irritatie verklaren.

Het gebruik van geparfumeerde lichaamsproducten na het epileren kan een nefaste invloed hebben. Hetzelfde geldt voor het blootstellen aan zonnestralen. Zowel een zonnebank als wat zonnebaden kunnen je huid irriteren na de epilatie.

Omdat je bij epileren de wortel van de haartjes verwijdert, kan het haarzakje beschadigd raken. Hierdoor kan de richting van de groei van het nieuwe haar veranderen. Haartjes kunnen dan al eens ingroeien.

Mogelijk is de pH-waarde van je huid niet in balans door bijvoorbeeld een wisselende hormonale huishouding. Bacteriën hebben zo vrij spel en kunnen dan irritaties zoals jeuk ontlokken.

Jeuk kan ook ontstaan wanneer het geëpileerde lichaamsdeel te weinig zuurstof krijgt door het dragen van strakke kledij.

Ontharen stimuleert de aanmaak van pigmenten. Dat verklaart waarom de huid in je oksel kan verkleuren.

Ten slotte kan de irritatie ook te verklaren zijn door de stevigheid van de haarwortel. Epileer je voor de eerste keer of voor het eerst in lange tijd, dan zijn je haarwortels mogelijk nog erg stevig en trek je erg hard aan je huid. Bij elke volgende beurt verzachten de haartjes en is het ontharen minder hard voor je huid.

Waarom heb je last na het scheren?

Scheren is eigenlijk veel minder agressief voor je huid. Je rukt de haartjes niet uit maar kort ze enkel in. Toch kan je huid evengoed door het scheren geïrriteerd raken. En ook hier kan het ongemak een tijdje aanslepen. Typische klachten bij scheren zijn jeuk, (rode) bultjes en ingroeiende haartjes.

Oorzaken

Net zoals bij epileren kan de geïrriteerd huid aan meerdere oorzaken te wijten zijn.

Zelfs al is scheren een veel zachtere handeling dan epileren, ook bij scheren kan een gevoelige huid je parten spelen.

Heb je een droge huid, dan vergroot de kans op irritatie. Want anders dan bij epileren schraap je bij het afscheren van je haartjes namelijk ook cellen van je huidoppervlak weg. De huid eronder kan dan schraal worden.

De typische bultjes ontstaan op het moment dat de haarzakjes bij het scheren beschadigd raken.

Specifiek bij het probleem van ingroeiende haartjes ligt dan vaak weer een foute scheertechniek of een te snelle scheerbeurt aan de bron van de ingroei.

Hoe verhelp je de irritatie?

Jeuk kan je vaak aanpakken met een vochtinbrengende crème. Loszittende kledij aantrekken op die plaatsen waar je jeuk hebt, kan ook al veel verschil maken.

Heb je last van rode bultjes, dan kan een gel met aloë vera, zoals Calendeel, verzachten.

Ingegroeide haartjes kan je met een washandje met warm water aanpakken. Houd het washandje op de plek van het ingegroeide haartje zodat de huid week wordt. Probeer de ingegroeide haar dan vrij te leggen en uit te halen met een pincet.

Kamp je met donkere oksels, dan kan je de verkleuring met een speciale lotion wegwerken. Normaal kan je al binnen enkele weken verbetering zien.

Beter voorkomen dan genezen

Omdat je wellicht met een bepaalde regelmaat epileert of scheert, is het zaak om de irritatie te vermijden.

Zowel bij het scheren als het epileren kan je huidirritatie zoveel mogelijk beperken door je huid in te smeren met een goede vochtinbrengde crème. Hydrateer ook na het scheren of epileren.

Ook vooraf scrubben met een milde, exfoliërende scrub kan helpen. Zo verwijder je alvast dode huidcellen en vastzittende haartjes.

Het type scheermesje of epileertoestel is alles bepalend. Bij het scheren kies je best voor een scherp en schoon mesje, liefst met meerdere mesjes en een strookje rubber. Zorg ervoor dat je bij het epileren een toestel gebruikt dat veel haartjes in één beweging uittrekt. Zo moet je huid minder lang afzien.

Tips bij het scheren

Maak je huid altijd nat voor het scheren. Gebruik eventueel scheergel of scheerschuim zodat de mesjes makkelijk de haren kunnen afscheren. Ben je sowieso al gevoelig voor huidirritatie, kies dan voor een ongeparfurmeerd product.

Scheren tijdens of na het baden of douchen kan ook beter zijn voor je huid. Dankzij het warme water gaan je poriën meer open staan en worden de haartjes zachter. Koud water is af te raden omdat de poriën sluiten en de huid wat stugger wordt.

Ten slotte is het belangrijk om de juiste scheertechniek te hanteren. Scheer altijd in de richting van de haargroei. Mannen die hun baard willen scheren, scheren beter naar beneden. Vrouwen die hun benen of bikinilijn scheren, moeten naar beneden scheren. Er blijven dan kleine stoppeltjes voelbaar maar zo wordt het ingroeien van de haartjes vermeden.

Tips bij het epileren

Heb je een epileertoestel dat waterproof is, epileer je dan tijdens of na het baden. Het warme water zet je poriën open en maakt de haartjes zachter. Koud water is af te raden omdat de poriën sluiten en de huid wat stugger wordt.

Probeer je huid tijdens het epileren strak te houden. Zo kunnen de pincetten in je toestel meer haartjes uittrekken.

Draag na epileren luchtige kledij zodat de haarvaatjes niet gaan jeuken. Geen legging of panty, geen strakke jeans of hoge laarzen.

Referenties

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325886#:~:text=Itching%20after%20shaving%20may%20be,skin%20and%20contribute%20to%20itchiness.
  • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/razor-burn
  • https://www.healthline.com/health/itchy-after-shaving
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/remedies-relieve-razor-burn

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt