Hoe een detoxkuur volhouden? 15 tips om te slagen

 In Detox
Tafel met detoxsapjes gemaakt van appel, sla en komkommer.

Aan een detoxkuur begin je doorgaans vol goeie moed. Soms zelfs met wat overmoed. De kuur helemaal volhouden, blijkt evenwel een hele uitdaging voor veel mensen. Korte kuren zijn doorgaans heel intens, terwijl langere kuren een ware beproeving kunnen vormen. Volhouden is de boodschap. Maar hoe doe je dat? Wij geven enkele tips.

1. Stel je doel scherp

In essentie is elke detoxkuur bedoeld om je lichaam te reinigen van schadelijke stoffen. Heel wat kuren combineren een periode van vasten met het innemen van speciale sapjes. Vetten en suikers, alcohol, cafeïne en frisdrank worden geweerd, terwijl verse sappen, (rauwe) groenten, fruit en supplementen voorrang krijgen.

Velen denken bij detoxen meteen aan zwaar diëten. Nochtans kan je heel andere motivaties hebben zoals je organen zuiveren of een goed gevoel krijgen. Het is heel belangrijk je af te vragen wat jij graag wil bereiken met jouw kuur … én welk gevoel je er finaal wil aan overhouden. Doe deze denkoefening best vooraf. Deed je dat niet? Geen man overboord! Ook tijdens de kuur kan hierover nadenken helpen om het vol te houden.

2. Blijf realistisch

Hoop je met een detoxkuur gigantisch veel kilo’s te verliezen? Of wil je de hyper gezonde versie van jezelf worden dankzij het kuren? Dan verklein je je kansen op slagen misschien wel. Want hoe groot is de kans dat de kilo’s echt wegsmelten? En hoe waarschijnlijk is het dat je ze er nadien niet terug ziet bijkomen?

Hetzelfde met het übergezonde eet- en drankpatroon. Ben je dol op zoete en zoute zondes, dan zullen wortels en appels je wellicht niet plots ontzettend doen watertanden. Daarom: wees realistisch in het doel dat je je stelt, zodat je slaagkansen vergroten.

3. Neem een aanloop

Ga niet van de ene op de andere dag voor een strenge kuur. Doe het zachtjes aan. Bereid je lichaam al enkele dagen vooraf voor. Drink bijvoorbeeld wat minder koffie of doseer je alcoholgebruik. Vermijd gesuikerde producten en geef al eens voorrang aan fruit en groenten. Eet en drink dus al wat gezonder en meer doordacht. De detoxkuur zal minder voelen als een abrupte omschakeling.

4. Maak schoon schip in je voorraadkast

Wat je niet ziet, kan je niet in verleiding brengen. Doe daarom een grote schoonmaak van je voorraadkast voor je van start gaat met je kuur. Chips, gezouten nootjes, gesuikerde koekjes, snoep, leg ze op een plek waar je niet zomaar aan kan of geef ze weg aan iemand die geen detoxkuur ambieert.

5. Haal gezond lekkers in huis

Sla een voorraad in van gezonde eetwaren waar je ook al eens kan op knabbelen. Haal tegelijk verse groenten en fruit, rauwe noten en zaden in huis. Zo heb je iets gezond bij de hand wanneer je plots heel erg trek krijgt.

6. Wees het hongergevoel voor

Dat je honger moet lijden tijdens het zuiverende van een detoxkuur is onzin. Zoek enkele gezonde snacks uit en neem er eentje voor je honger krijgt. Je verlangen naar (ongezond) eten zal verkleinen door regelmatig kleine, maar gezonde producten te eten.

7. Hou altijd een gezonde snack op zak

Onderweg zijn met honger maakt kuren extra moeilijk. Zoek daarom enkele gezonde snacks uit en hou er altijd één op zak. Zo snijd je je honger ook buitenshuis de pas af.

8. Ban dat etentje op restaurant niet

Hou je van tafelen op restaurant? Ontzeg jezelf dat plezier dan niet. Ga er doordacht mee om en ga op zoek naar een plek met een gezonde kaart. Zo ontdek je misschien zelfs iets nieuw en breng je toch wat variatie in je eetgewoonten tijdens je kuur.

9. Ontdek het schap met gezonde voeding

Ga in de winkel op ontdekking en zoek naar lekkere producten in de rayon met gezonde eetwaren. De laatste jaren is deze ruimer en uitgebreider geworden. Grote kans dat je producten ontdekt waarvan je het bestaan niet kende. Daag jezelf uit en proef ook al eens iets wat je anders nooit zou kiezen. Wie weet wordt één van die producten zelfs een blijver na je kuur!

10. Bereid je social events goed voor

Feestjes of etentjes zijn doorgaans de momenten waarop je op de proef gesteld wordt. Weet dat je misschien wel heel veel zin zal hebben in die lekkere aperitief of dat lekkere dessert. Beslis daarom op voorhand waarmee je wil zondigen. Het bespaart je een hoop twijfels op het moment zelf én het vergalt je plezier niet achteraf.

11. Versterk je geest

It’s all in the mind, zeggen ze. De juiste mindset kan je effectief sterker maken. Hou daarom ergens bij wat je al deed, wat je nog wil bereiken, wat werkt en wat (nog) niet. Teken voor jezelf eventueel een tijdslijn uit waarop je kan aanduiden wat je wanneer deed. Visuele mapping kan je geest versterken en je een goed gevoel geven.

12. Vind een oplossing tegen misselijkheid

Voel je bij momenten misselijkheid opkomen door je aangepaste dieet? Ga even rondlopen, knabbel iets, neem – waarom niet – een slok cola of strijk wat pepermuntolie onder je neus. Let met die laatste wel op, want dit kan eventueel irritatie veroorzaken. Hoe dan ook, laat misselijkheid je vooral niet nekken en ga op zoek naar een passende remedie!

13. Zorg voor een extra focus

Word je af en toe gek van de aandacht op gezond eten en drinken? Bedenk dan een tweede focus. Lukt het om actief te zijn, ga dan regelmatig wandelen of fietsen, of rol je yogamat dagelijks eens open. Vind je de fut niet om fysieke inspanningen te doen, bedenk dan een klein project waar je even zoet mee bent en dat je gedachten afleidt van je detoxkuur.

14. Verwen jezelf

Een detoxkuur wordt vaak gelinkt aan soberheid in alle mogelijke facetten. Plots lijkt genieten iets voor zondaars. Zie je detox net als een manier om je goed te voelen. Dan mag je jezelf ook verwennen. Dus trek naar de sauna, boek een massage, neem een bad, breng een gezichtsscrub aan, luilekker in de zetel met een stapel magazines of een leuke tv-serie … en vertel jezelf dat het mág!

15. Wees mild voor jezelf

Lukt het je niet om de kuur dagelijks te respecteren, wees dan niet te streng voor jezelf. Neem een kleine adempauze. Vier de teugels even en zie het niet als een eindpunt. Herneem gewoon met versterkt gemoed. Tenslotte is elke dag minder schadelijke stoffen innemen, een dag gewonnen voor onze gezondheid.

Referenties

  • https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body
  • https://www.livescience.com/34845-detox-cleansing-facts-fallacies.html
  • https://www.bda.uk.com/resource/detox-diets.html

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Detox