Welke yogavorm bestrijdt welke klachten?

drie vrouwen in yogapose

Yogafans weten het al langer: yoga helpt je niet alleen te ontspannen, het is tegelijk een ware work-out voor je spieren. Maar wist je dat yoga ook doeltreffend is bij allerlei kwalen? Of je nu last hebt van rugpijn, allergieën of chronische klachten. Maar welke vormen zijn er allemaal en welk type yoga werkt het best tegen welke klacht?

1. Wat is yoga?

De term yoga is afkomstig uit het Sanskriet en betekent zoveel als ‘verbinden’. Hoewel yoga heel wat fysieke voordelen oplevert, is het geen sport. Yoga is een levensstijl, waarbij je door middel van oefeningen en ademhaling het beste in jezelf naar boven haalt. Je verenigt hierbij zowel je lichaam als geest. Het ultieme resultaat: je voelt je sterker en gezonder.

Yoga als alternatieve behandelingswijze is daarom uiterst geschikt om fysieke, mentale en zelfs emotionele klachten te bestrijden. Algemeen zorgt yoga voor meer kracht, flexibiliteit, energie, rust en een hoger zelfbewustzijn. Niets dan voordelen dus. Zelfs voor wie kerngezond is.

2. Welke yogavormen bestaan er ?

Veel mensen denken dat yoga enkel ‘mediteren’ is. Maar het is zoveel meer dan dat. Er bestaan heel wat yogastijlen, variërend van rustig tot erg actief. Het doel dat je wil bereiken, zal ook bepalen welk soort yoga je beoefent.

Zoek je in de eerste plaats ontspanning en rust, dan zijn Yin-yoga (zie verder) en yoga Nidra heel geschikt. Deze laatste vorm, ook wel gekend als ‘slaapyoga ’ – waarbij je gewoon op je rug blijft liggen – wordt vaak gebruikt om chronische pijnklachten te bestrijden, door diep in het neuromusculair systeem in te werken. Goed bij aanhoudende rug-, nek- en schouderpijn.

Wil je vooral je spieren versterken en calorieën verbranden, kies dan een sportievere yogavorm. Zowel Bikramyoga, Ashtanga en Vinyasa bieden een intense work-out voor lichaam en geest. Hatha yoga is een mildere tussenvorm, maar toch al een pak actiever dan Yin en Nidra.

Wil je vooral je spieren versterken en calorieën verbranden, kies dan een sportievere yogavorm. Zowel Bikramyoga, Ashtanga en Vinyasa bieden een intense work-out voor lichaam en geest. Hatha yoga is een mildere tussenvorm, maar toch al een pak actiever dan Yin en Nidra.

3. Welke yogavorm is geschikt bij welke klacht?

Het is duidelijk dat yoga in vele vormen voorkomt . Als je specifieke lichamelijke klachten hebt, is dus niet elke vorm even geschikt. Zo laat iemand met een hoge bloeddruk of hartproblemen Bikram-yoga beter links liggen. Een overzicht:

1. Vinyasa-yoga

Wellicht de bekendste yogavorm, waarbij de oefeningen langzaam worden op- en afgebouwd. Elke beweging vloeit door in een andere, wat zorgt voor een zekere dynamiek. Bij Vinyasa-yoga staat vooral de ademhaling centraal. Een populaire vorm voor beginners die graag veel verschillende yogaposes willen ontdekken.

Gezondheidsvoordeel: Vinyasa-yoga vermindert het risico op hart- en vaatziekten. In combinatie met evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl draagt deze yogavorm ook bij tot gewichtsverlies.

2. Hatha-yoga

De basisvorm van yoga, met een mix van ademhalingsoefeningen, opwarmingsoefeningen en verschillende stilstaande houdingen. Hatha wil het lichaam zowel versterken als soepel maken. Een krachtige, maar eerder rustige yogastijl.

Gezondheidsvoordeel: Hatha-yoga helpt om spanning en stress te verminderen en werkt ook doeltreffend tegen spierstijfheid.

3. Yin-yoga

Zoals de naam doet vermoeden, is Yin-yoga een van de meest ontspannende yogavormen, vooral gericht op mediteren. Je gaat een aantal minuten in één statische pose staan om de gewrichten en spieren te stretchen, tot diep in het bindweefsel. Het trage tempo werkt heel rustgevend en is een prima opstap voor beginners.

Gezondheidsvoordeel: als je last hebt van stress of spier- en gewrichtsklachten, dan is deze rustige yogavorm de ideale lichaamsbeweging.

4. Kundalini-yoga

Dit is een meer spirituele yogavorm die erop gericht is de kundalini-energie te laten stromen, het zogenaamde ‘openen van de chakra’s’. De verschillende houdingen wisselen zich in een snel tempo af. Ook hier ligt de focus heel sterk op ademhaling. De oefeningen gaan vaak gepaard met het zingen van mantra’s.

Gezondheidsvoordeel: Kundalini-yoga helpt het emotioneel evenwicht te herstellen en wordt ook aangeraden om stress, depressie en menstruatieklachten te verlichten. Deze yogavorm heeft ook een positief effect op een hoge bloeddruk.

5. Bikram-yoga

Een sportieve yogavorm – ook wel Hot Yoga genoemd – waarbij je de oefeningen doet in een verhitte ruimte van zo’n 40 graden. Steeds volgens een vaste flow bestaande uit 26 intensieve poses. Het is een stevige work-out voor lichaam en geest. Omdat je zoveel zweet, werkt Bikram als een echte detox voor je hele lichaam én huid.

Gezondheidsvoordeel: Bikram-yoga is aangewezen bij reumatische klachten of fibromyalgie. Het is ook een uitstekend middel tegen spierpijn en goed voor je hart. Omdat je beweegt in een warme omgeving, stimuleert Bikram yoga bovendien de vetverbranding.

6. Ashtanga-yoga

Een van de pittigste yogavormen met een vaste reeks uitdagende poses die je lichaam tot het uiterste drijven. Niet echt voor beginners dus.

Gezondheidsvoordeel: door het hoge tempo van de oefeningen, werkt Ashtanga heilzaam bij spijsverteringsklachten en helpt het je om gewicht te verliezen. Omdat deze yogavorm zo krachtig en fysiek uitdagend is, is hij minder geschikt voor mensen met specifieke blessures.

4. Luister naar je lichaam

Yoga is geen wondermiddel. Deze alternatieve behandelingswijze kan je helpen om kleine en grotere kwalen te verminderen of zelfs te voorkomen. Maar respecteer daarbij altijd de grenzen van je lichaam. Houden je klachten aan of ervaar je specifieke pijn? Raadpleeg dan eerst een arts of fysiotherapeut voor een trainingsprogramma op maat.

Ervaar je net strammere spieren na het beoefenen van yoga? Lees dan beslist deze blog met tips om spierpijn na yoga te vermijden.

Referenties

  • https://byebyecheeseburger.be/welke-soorten-yoga-zijn-er/
  • https://www.superyoga.nl/alles-over-yoga/soorten-yoga/
  • https://yogakali.com/nl/yoga/yoga-101/grote-yoga-stijlen-beginners/
  • https://yogarebels.nl/over-yoga/yoga-fysieke-klachten/
  • https://www.bodyboutique.be/yoga-en-chronische-pijn/
  • https://blog.perrysport.nl/welke-yogavormen-zijn-er/
  • https://www.gezondheid.be/artikel/yoga/yoga-als-therapie-bij-psychische-stoornissen-31678
  • https://www.dekrachtigevrouw.com/post/de-meest-voorkomende-soorten-yoga

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt