Mindfulness: 7 populaire apps op een rijtje

 In Geen categorie
mindfulness apps

Mindfulness is vandaag niet meer weg te denken uit onze stresscultuur. Mensen zoeken naar vertraging en rust in de hectiek van hun leven en komen dan vaak als vanzelf uit bij mindfulness. Het is iets dat we thuis en op school niet meekregen en dus nog moeten verwerven. Wie liever geen cursus volgt, is aangewezen op hulpmiddelen zoals een app. Uit een overvloed aan apps zetten wij er hier zeven op een rij.

Wat is mindfulness?

Vandaag is mindfulness helemaal ingeburgerd. Waar het precies voor staat, is daarentegen niet altijd geweten. Soms wordt het louter beschouwd als een manier om te ontspannen. Maar het is zoveel meer dan dat. Een woordje uitleg. 

Mindfulness kan je nog het beste vertalen als ‘opmerkzaamheid’. ‘Mindful’ zijn betekent dat je je volledig bewust bent van het moment. Anders gezegd is het de kunst van het leven in het ‘nu’. Spontaan kan je het hebben bij een erg intense ervaring zoals tijdens het luisteren van muziek of het bekijken van een zonsondergang. Je aandacht gaat enkel en alleen daarnaar uit. We proeven het moment. We zijn ons helemaal bewust van de ervaring zelf.

Het bewustzijn waar we hierover spreken krijgt bij mindfulness nog een extra dimensie. Want hier is het de bedoeling de dingen louter op te merken zonder ons te verdiepen in wat we opmerken. Net door dat ‘ontkoppelen’ ontstaat er ruimte om te ontspannen en te focussen. Een echt wapen dus in ons vaak stressvolle bestaan.

7 mindfulness apps doorgelicht

Mindfulness is in principe een vorm van meditatie. Vaak bieden mindfulness-apps dan ook meditatie-oefeningen aan. Maar je kan het ook op andere manieren leren. Daarom breiden sommige apps hun aanbod uit met relaxerende oefeningen, relaxerende muziek of luisterberichten over mindfulness.

  • Stop, breathe & think

Een handige app voor beginners. Als je de app opent, kan je invullen hoe je je op dat moment voelt. De meditatie die je aangeboden krijgt, is een antwoord op dat gevoel. Een heel toepasselijke manier dus om kennis te maken met meditatie.

  • Calm

Ook deze app is erg intuïtief. Je kan er begeleide meditaties beluisteren van verschillende lengtes en over verschillende onderwerpen of eenvoudige ademhalingsoefeningen leren … Maar bovenal kan je leren mediteren in één week.

  • Buddhify

Je meditatie perfect afstemmen op het moment, dat is wat Buddhify je aanbiedt. Of je nu wil slapen, gaat sporten of in het park zit, overal is de app inzetbaar. Voor wie hier motivatie uithaalt, meet de app ook je vooruitgang. 

  • Sway

Deze app is een unieke manier om mindfulness te beoefenen. In de spirit van Tai Chi leer je langzame bewegingen maken en dat op elk moment van de dag. Om de bewegingen telkens drie minuten vol te houden, bevatten de oefeningen een spelelement. De duur van de oefeningen bouw je langzaam op tot twintig minuten of meer.

  • Meditation Moments

Op deze Nederlandstalige app vind je meditaties, ademhalingsoefeningen en muziektracks. De meditaties zijn ingesproken door Michael Pilarczyk met een warme en rustgevende stem. De lange muziektracks kan je ook opzetten als achtergrondmuziek.

  • Headspace 

Ben je het type dat niet graag lang stilzit? Kan of wil je niet te veel tijd maken voor een meditatie? Deze app bepleit korte meditaties en is dus ideaal voor jou. Want de voormalige Tibetaanse monnik, Andy Puddicombe, werkt met meditaties van slechts tien minuten. 

  • Petit Bambou

Op deze Nederlandstalige app kan je een heel ruim aanbod meditaties ontdekken. Met thema’s als ouderschap en stressmanagement worden ze op onderwerp aangeboden. Dankzij kleine extra’s als een hartcoherentietool wordt de app meer dan een uitgebreide meditatiebibliotheek.

Referenties

  • https://www.gezondheid.be/6zoek/index.cfm?qt=mindfulness
  • https://www.gezondheidenwetenschap.be/
  • https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-trainingen/wat-is-mindfulness
  • https://vitaalgezond.com/wat-is-mindfulness/
  • https://www.psychosenet.nl/behandeling/therapievormen/mindfulness/

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Nog meer lezen over stress?

Hoe omgaan met stress?

Hoe herken je stress?

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
zonnesteek