Berkenpollenallergie: wat is het en wat kan je eraan doen?
Berken staan niet alleen bekend om hun typische witte stam, maar helaas associëren veel mensen ze ook met stevige niesbuien en een loopneus. Een berkenpollenallergie is namelijk een vorm van hooikoorts en bovendien een van de meest voorkomende allergieën in ons land. Wat veroorzaakt de klachten precies en vooral: hoe kan je ze vermijden?
Oorzaak allergie voor berkenpollen
Een allergische reactie ontstaat wanneer ons lichaam overdreven reageert op een bepaalde stof, die op zich onschuldig is. Het lichaam beschouwt deze stof, ook allergeen genoemd, onterecht als gevaarlijk waardoor het immuunsysteem in werking treedt. Bij de berk, maar ook bij andere bomen, veroorzaken de pollen (of het stuifmeel) die allergische reactie. Vandaar dat men ook vaak spreekt over ‘berkenpollenallergie’.
Wanneer zitten pollen in de lucht?
Berkenpollenallergie komt alleen voor wanneer de berk in bloei staat, doorgaans vanaf maart tot mei. Na een zachte winter staat de berk vaak heel vroeg in bloei. Bij regen verspreiden de pollen zich minder makkelijk, terwijl droog weer en wind het tegenovergestelde effect teweegbrengen.
Aangezien het klimaat en de weersomstandigheden zo’n grote rol spelen, is het handig om de hooikoortsradar te bekijken. Deze website houdt dagelijks bij hoeveel pollen er in de lucht hangen. Zodra er 80 stuifmeelkorrels of meer per kubieke meter in de lucht zitten, is het berkenseizoen begonnen.
Symptomen berkenpollenallergie
Een berkenpollenallergie gaat gepaard met de typische symptomen van hooikoorts:
- tranende ogen
- niezen
- loopneus
- jeuk
- piepende ademhaling
Hierdoor kunnen ook andere klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
Kruisreactie: wat is het? Een typisch fenomeen bij een allergie voor berken, andere boompollen of grassen is de kruisreactie. In dat geval reageert het lichaam ook op allergenen in bepaalde voedingsmiddelen die op berkenpollen lijken. Het immuunsysteem is dan niet in staat om beide soorten allergenen van elkaar te onderscheiden. Zo kan iemand met een allergie voor berkenpollen plots ook allergisch reageren op bepaalde groenten en fruit, zoals appels, kiwi’s en peterselie. |
Hoe berkenallergie vermijden?
De symptomen van een allergie vermijden, is moeilijk. Toch bestaan er enkele trucjes om de ongemakken te verlichten:
- Reinig de neus met fysiologisch water.
- Draag een zonnebril.
- Vermijd zware inspanningen in de buitenlucht tijdens het berkenseizoen.
- Neem een douche voor het slapengaan.
- Gebruik papieren zakdoekjes i.p.v. een stoffen zakdoek.
- Droog de was binnen i.p.v. buiten.
- Houd ramen zoveel mogelijk dicht. Wil je een ruimte toch verluchten, doe dit dan ’s morgens.
Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.