Irritatie door mondmaskers: wat kan je eraan doen?
Mondmaskers. Leuk om te dragen zijn ze niet. Gelukkig zijn we er grotendeels van verlost, al blijven er heel wat plaatsen waar we ze nog steeds moeten dragen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je wel wat ongemakken ervaren door het dagelijkse gebruik van een mondmasker. Dit zijn onze tips om eventuele huidirritatie te verhelpen of zelfs te voorkomen.
Ga na wanneer het zich voordoet
Huidirritatie in het gelaat kan meerdere oorzaken hebben. Mogelijk gebruik je een gezichtsproduct dat je huid niet verdraagt, mogelijk heb je last van een gedehydrateerde huid. Evengoed kan een eenvoudige scheerbeurt je parten spelen. Ook een contactallergie, acné of een huidinfectie kunnen aan de bron liggen.
Daarom achterhaal je best eerst wanneer de huidirritatie opspeelt. Doet die zich enkel voor wanneer je een mondmasker draagt, dan is het masker mogelijk de boosdoener. Is de irritatie ook voelbaar of zichtbaar op andere momenten, dan is het plaatje wellicht complexer.
Hoe verklaar je de link tussen mondmasker en huidirritatie?
Hoe komt het toch dat onze huid soms slecht reageert op het dragen van een mondmasker? De vraag laat zich helaas niet eenvoudig beantwoorden. Want meerdere factoren kunnen aan de basis liggen van deze plaatselijke huidirritatie.
De gereduceerde luchtcirculatie, inherent aan het dragen van een masker, is een belangrijke bron van eventuele problemen. Onze eigen adem kan het ons lastig maken. Bij het uitademen komt immers warme en vochtige lucht vrij die gedeeltelijk onder het masker blijft hangen. Daardoor kan het masker zelf warm en vochtig worden. Precies die vochtige stof kan irritatie opwekken.
Daarnaast houdt het masker de bacteriën en huidtalg deels vast. De zone onder het stukje stof wordt zo de ideale biotoop voor de ontwikkeling van huiduitslag. Uiteraard kan ook het model van het masker of het materiaal waaruit het vervaardigd is onze huid irriteren.
Ook bij bepaalde fysieke inspanningen met mondmasker aan kunnen er problemen ontstaan. Soms beginnen we dan te zweten en kleeft de stof aan onze huid. Bij intensievere bewegingen kan het masker zelfs tegen ons gezicht wrijven. Een dubbele bron van problemen.
Mogelijke vormen van huidirritatie
Zowat het meest voorkomende huidprobleem door het dragen van een mondmasker is een irriterend gevoel, al dan niet gecombineerd met roodheid in het gezicht. De roodheid is dan zichtbaar precies in de maskerzone of aan de rand ervan. Dat deel van het gezicht is dan vaak ook gevoeliger voor aanraking.
Een andere veel voorkomend ongemak is het verschijnen van rode vlekken en bultjes of puistjes op de kin, rond de neus en ter hoogte van de jukbeenderen. In dat geval spreken we van de zogenaamde ‘maskne’.
Enkele tips
Huidirritatie hoef je niet persé te lijf te gaan met speciale dermatologische producten. Wij geven enkele handige basistips om huidproblemen te verhelpen of zelfs te voorkomen.
Reinig je huid
Een zuivere en verzorgde huid is een gezonde basis om huidirritatie maximaal te vermijden. Daarom is het zeer belangrijk om je huid te reinigen voor het opzetten van je mondmasker en na het afnemen ervan. Dit doe je bij voorkeur met lauw water en zonder zeep. Gebruik eventueel in plaats van zeep een mild reinigingsproduct dat niet geparfumeerd is .
Hydrateer je huid
Huidirritatie wordt in de hand gewerkt door droge lucht. Iets waar we vooral in de winter mee te maken krijgen. Door de wrijving kan het, warme mondmasker je huid bovendien nog meer uitdrogen en zelfs brozer maken. Daarom is het een must om je gezichtshuid goed te hydrateren bij het dragen van een mondmasker.
Om je huid voldoende te hydrateren gebruik je best een vochtinbrengende crème of bad- of doucheolie, liefst een niet-geparfumeerde. Was je gezicht ook niet te vaak met zeep en kijk uit met het veelvuldig aanbrengen van cosmetica. Beide kunnen je huid dehydrateren.
Vochtinbrengende crème aanbrengen doe je best ruim na het afzetten van het mondmasker of minstens een uur voordat je het opzet. Een hydraterende crème kan de hoornlaag van je huid namelijk zachter maken. Daardoor wordt je huid meer doorlatend, wat het risico op irritatie of allergie vergroot. Genoeg tijd laten tussen het smeren en het dragen van het mondmasker is dus nodig.
Als je sowieso al last hebt van een droge huid of van acne, kan je beter stoffen mondmaskers dragen. Ze zijn zachter, schuren minder over de huid en kunnen gewassen worden.
Vermijd make-up
Het is geen goed idee om make-up aan te brengen op de gezichtszone die bedekt wordt door je mondmasker. Je poriën kunnen erdoor verstoppen waardoor vlekjes, rode bultjes of puistjes kunnen ontstaan.
Gebruik proper materiaal bij het schminken
Ontsmet of reinig je make-up borstels en sponsjes regelmatig. Laat borstels of sponsjes ook goed uitdrogen na het ontsmetten of reinigen.
Draag een proper mondmasker
Niet alleen je huid moet verzorgd zijn. Ook je mondmasker moet proper zijn. Vervang het elke dag door een nieuw exemplaar. Gebruik je stoffen maskers, was ze dan op 60 °C. Gebruik je wegwerpmaskers, gooi ze dan meteen na het dragen weg.
Gebruik enkel een droog mondmasker
Vervang je mondmasker telkens wanneer het vochtig is. Hergebruik je een stoffen masker, zorg er dan voor dat een vers gewassen mondmasker volledig droog is wanneer je het aandoet.
Ga op zoek naar het juiste masker
Heb je net aan de rand van de maskerzone kleine, kriebelende puistjes of irriterende roodheid? Dan heb je mogelijk last van contactallergie. Probeer in dat geval te achterhalen waaraan je allergisch bent: de elastiekjes, het metalen staafje, de stof zelf … Dat kan je het makkelijkst nagaan door verschillende maskers te proberen.
Soms kan een andere samenstelling van materiaal voor de nodige verlichting zorgen. Soms kan het model bepalend zijn. Zo zijn er maskers waarbij de rekkertjes niet meteen achter de oren maar achter het hoofd aansluiten.
Maak je handen proper
Was je handen voor je een mondmasker opzet. Ontsmet ze indien wenselijk nadien met een desinfecterende gel. Probeer je gezicht ook niet te vaak aan te raken. Op je vingers kan namelijk vuil zitten dat je poriën kan verstoppen.
Gebruik zachte producten en materialen
Vermijd het gebruik van geparfumeerde of alcoholische producten. Gebruik ook geen grove scrubs of harde reinigingsborstels.
Roep tijdig medische expertise in
Wanneer er zich korstjes of wondjes vormen op je huid of wanneer de irritatie toeneemt, experimenteer dan niet met producten maar raadpleeg je huisarts of een dermatoloog.
Referentie
• https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=32408
• https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=31576
• https://www.gezondheidsnet.nl
Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.