Last van eindejaarsstress? Deze tips helpen je ontspannen

Man met eindejaarsstress

Feest, feest, en nog eens feest. Dat is hoe de eindejaarsperiode er voor de meeste mensen uit ziet. Gezellig toch? Dat hangt er maar van af. Want deze periode van het jaar blijkt voor velen een van de drukste en meest stresserende te zijn. Dat heeft wel degelijk ook een fysieke en mentale impact. Dit zijn onze tips om stress te vermijden tijdens deze periode.

Opeenstapeling van stress

Wat eigenlijk de gezelligste periode van het jaar zou kunnen zijn, blijkt voor heel wat mensen elk jaar weer een opeenstapeling van stresserende momenten.

Waar die stress vandaan komt? Er kunnen meerdere verklaringen zijn. We zouden gemiddeld tot zo’n tien volle dagen besteden aan alle communicatie en organisatie. Dat gaat dan van plannen over boodschappen doen tot koken of versieren. Sommige dingen hebben we niet in de hand, zoals de drukte in de winkels, de lange rijen aan de kassa, de verkeersopstoppingen, en die zorgen dan vaak voor extra frustratie.

Het einde van het jaar betekent soms ook harder werken dan normaal, zowel thuis als op het werk. Die werkdruk komt er dus nog eens bovenop. Heb je kinderen, dan ervaar je soms stress om hun examens en hun resultaten. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er de sociale verwachtingen. De feestdagen horen geslaagd te zijn, gezellig of bijzonder. In ieder geval anders dan onze gewone dagen. Dat legt mentaal een behoorlijk grote druk op ons, want liefst willen we voldoen aan al die verwachtingen.

Kerststress onschuldig? Niet echt

Die eindejaarsstress mag dan onschuldig lijken maar is het niet. In combinatie met het gebruikelijk slaaptekort, het gebrek aan daglicht, de koudere temperaturen en de ongezondere leef-, drank- en eetgewoonten verlaagt stress onze weerstand. Dat maakt ons vatbaarder voor infecties, kan ons een hogere bloeddruk en meer klachten zoals hoofd- of maagpijn bezorgen. De stress indijken is daarom geen nice-to-do maar must-do.

Komaf maken met eindejaarsstress

Enkele tips om de stress te verlagen:

1. Maak tijd voor een goede planning

Begin ruim op tijd met het plannen van de eindejaarsfeesten. Voorzie best minstens één dag tussen twee feesten in, om voor te bereiden of gewoon eventjes te bekomen.

Plan ook je taken goed in, dit zowel thuis als op het werk. Probeer om grotere projecten in te delen in kleinere stukken. Op die manier gaat je werk toch vooruit, zelfs op momenten waarop je weinig tijd hebt.

2. Wees realistisch in je organisatie

Neem niet teveel hooi op je vork. Organiseer jij het feest, doe dan niet alles in je eentje en laat je helpen. Die hulp kan je inroepen tijdens, maar ook voor en na het feest.

Zorg jij voor het eten? Maak het jezelf gemakkelijk en bedenk een haalbaar menu. Kies bijvoorbeeld voor eenvoudige gerechten die je bij voorkeur vooraf kunt bereiden.

3. Bewaak je grenzen

Het is geen ramp als je eens een feestje afslaat. Maak tussen al het feestgedruis door ook genoeg tijd om uit te rusten. Slaap voldoende, prop je dagen niet vol met activiteiten, neem wat tijd om te bewegen in de buitenlucht en zoek de stilte op. Plan die momenten eventueel al op voorhand in zodat je wat ruimte in je agenda hebt.

Bronnen

  • https://www.forbes.com/sites/joyceearussell/2019/12/16/need-help-managing-the-end-of-the-year-stress/?sh=5cc03dd361e8
  • https://www.nu.nl/lifestyle/5039240/eindejaarsstress-december-maand-waarin-we-denken-alles-moet.html
  • https://www.sante.be

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt