Buikpijn tijdens de zwangerschap: is het normaal en wat doe je eraan?

Zwangere vrouw met buikkrampen

Je bent zwanger en in de zevende hemel. En toch loop je niet elk moment van de dag op een roze wolk. Je lichaam werkt immers op volle toeren en dat kan tot een aantal zwangerschapskwaaltjes leiden. Buikkrampen, bijvoorbeeld. Krijg je bij de minste buikpijn een lichte paniekaanval? Gelukkig zijn de krampen meestal ongevaarlijk voor jou en je baby.

Buikpijn tijdens de zwangerschap: een logisch gevolg

Tijdens je zwangerschap speelt je buik de hoofdrol. Wist je dat de baarmoeder op het einde van je zwangerschap 500 keer zo groot en 10 keer zo zwaar is als daarvoor? En dat het bloedvolume in je buik met 30 tot 40% toeneemt? Neem daarbij de zwangerschapshormonen en je begrijpt dat je lichaam, en vooral je buik, heel wat te verduren krijgt. Buikkrampen zijn een van de vaakst voorkomende – en meestal onschuldige – zwangerschapsklachten.

Wat veroorzaakt die onschuldige buikkrampen?

1. Buikpijn doordat je baarmoeder groeit

Bij het begin van je zwangerschap verandert je baarmoeder van positie: van liggend naar staand. Daardoor worden je andere organen opzij geduwd. Je buik is gevoelig en je kan last hebben van buikkrampen. Naarmate je baby groeit, neemt logischerwijze ook de druk op je buik – en de sporadische pijnkrampen – toe.

2. Bandenpijn: je ligamenten rekken uit

Als je baby groeit, rekken de ligamenten die je baarmoeder op zijn plek houden alsmaar verder uit. Dat veroorzaakt bandenpijn, vooral bij bruuske bewegingen zoals plots rechtstaan, hoesten, niezen, enz. Bandenpijn voelt bij het begin van je zwangerschap als een soort menstruatiekramp. Rond de 20e week, als je baby een groeispurt inzet, voel je een zeurende en soms scherp stekende pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder die vaak doortrekt naar je onderrug en schaambot.

3. Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid

Bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt last van obstipatie of verstopping, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Dat kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De boosdoeners zijn vaak je hormonen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren en dus ook je darmwand ontspannen. Daardoor gaan je darmen en je spijsvertering trager werken.

Door je zwangerschap verandert trouwens ook je bloedsomloop, de baby drukt vaak op je darmen of je maag en je beweegt minder. Ook dat kan de spijsvertering en darmwerking vertragen, met obstipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur tot gevolg.

4. Harde buik (oefenweeën)

Vooral vanaf halverwege je zwangerschap kan je meer en meer last krijgen van harde buiken, ook wel oefenweeën, voorweeën of ‘Braxton Hicks’-contracties genoemd: je baarmoeder – een spier – trekt samen en het voelt alsof er plots een harde bal in je buik zit. Dat kan voor heel wat buikpijn zorgen, maar houdt gelukkig niet lang aan. Meer nog: ze zijn eigenlijk een goede zaak. Door de contracties verbetert de bloeddoorstroming in de placenta en bij je baby. De samentrekkingen versterken de baarmoederspieren, zodat je al voorbereid wordt op de bevalling.

Hoe kan je de buikpijn verlichten?

Als je buikpijn niet al te heftig is en na korte tijd weer overgaat, is er dus meestal geen reden tot ongerustheid. Met deze tips maak je de pijn iets draaglijker:

  1. Hou het warm. Net als bij gewone buikkrampen of menstruatiekrampen is warmte een uitstekende manier om een harde buik of bandenpijn te verlichten. Neem een warm bad of warme douche. Verder kan je ook een kersenpitkussen of warmwaterkruik tegen je buik leggen.
  2. Eet gezond en drink veel water. Gezond eten is sowieso een must voor jou en je baby. Let erop om extra vezelrijk te eten als je last hebt van darm- of spijsverteringsklachten.
  3. Neem voldoende rust en ontspanning. Bandenpijn, harde buiken en zelfs darmproblemen komen net iets vaker voor als je gejaagd of gestrest bent. Zorg voor jezelf en je baby: neem op tijd de rust die je lichaam nodig heeft.
  4. Alterneer rust met licht bewegen. Rustig wandelen, zwemmen, pilates of yoga zijn uitstekende manieren om tijdens je zwangerschap toch wat in beweging te blijven.
  5. Ondersteun je buik en verzorg je houding. Vooral bij bandenpijn is een buikband, sjaal of zwangerschapssteunbroekje een goed idee. Ook je houding is belangrijk: sta je mooi recht, op twee benen, dan moeten je spieren niet zo hard werken.
  6. Wees voorzichtig met medicijnen. Ook dit wist je vast al, maar toch nog eens onderstrepen: paracetamol kan helpen om je buikpijn te verzachten, maar lees altijd de bijsluiter. Gebruik bij obstipatie nooit laxeermiddelen, behalve op voorschrift van je arts.

Wanneer toch naar de dokter?

Hevige buikpijnklachten kunnen uiteraard duiden op onderliggende complicaties: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (in de eerste 12 weken), een miskraam of een vroeggeboorte. Blijven je buikkrampen aanhouden, wordt de pijn steeds heviger of gaat die gepaard met andere symptomen, zoals bloedverlies, koorts of misselijkheid, neem dan zeker contact op met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Bronnen

  • www.gezondheidenwetenschap.be
  • www.uzleuven.be
  • www.degynaecoloog.nl
  • www.gezondheid.be
  • www.zwangerschapspagina.nl
  • www.oudersvannu.nl

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt