Sportblessures bij kinderen: 4 tips om ze te vermijden

Sportende kinderen blessuresDe vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) waarschuwt dat steeds meer jonge kinderen last hebben van sportletsels. Doordat hun lichaam volop groeit, zijn ze namelijk vatbaarder voor blessures. Met enkele tips vermijd je deze klachten bij kinderen.

 

 

 

Vanaf wanneer mag een kind sporten?

Vanaf hun allereerste stappen bewegen kinderen intens: springen, spelen, ravotten … Met sporten onder professionele begeleiding kunnen ze beginnen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Het aangewezen aantal sporturen hangt samen met de leeftijd. Een kind van 10 jaar bijvoorbeeld sport idealiter niet meer dan 10 uur per week.

Courante blessures bij kinderen

Er kunnen drie soorten sportletsels optreden:

1. Traumatische blessures treden plots op en zijn het gevolg van een ongeluk. Een valpartij, een botsing met een ander kind of een harde bal tegen het lichaam. De letsels zijn vaak onschuldig (blauwe plekken of een verrekking), maar kunnen ook ernstig zijn. Enkele voorbeelden zijn gebroken botten, gescheurde ligamenten of een hersenschudding.

2. Overbelasting ontstaat door vaak dezelfde bewegingen uit te voeren, waardoor bepaalde botten, pezen en spieren het hard te verduren krijgen. Die klachten kunnen bij kinderen de groei van de botten schaden. Onder andere de knie, elleboog, enkel en achillespees zijn gevoelig voor overbelasting.

3. Terugkerende blessures duiken op als een kind onvoldoende rust na een eerder letsel. Krijgt het lichaam niet genoeg tijd om te herstellen, dan is de kans groot dat het letsel opnieuw de kop opsteekt. Bovendien kunnen er ook andere klachten ontstaan: om de nog niet genezen blessure te ontzien, leggen kinderen soms meer druk op een ander lichaamsdeel, met daar een mogelijke tweede blessure tot gevolg.

Sportblessures bij kinderen voorkomen: 4 tips

1. Laat kinderen proeven van verschillende sporten

Bij het begin van het schooljaar organiseren veel sportclubs initiatiemomenten. Pik er samen met je kind enkele uit, zodat hij of zij weet hoe een training eraan toegaat en welke sport in de smaak valt.

Tegelijk kan je zelf een kijkje nemen: zijn de terreinen goed onderhouden? Staat het spelplezier centraal? Is er steeds een trainer aanwezig? Warmen kinderen verplicht op voor de training? Allemaal factoren om op te letten. Tenslotte moet ook bij jou het buikgevoel goed zitten.

2. Zorg voor kwalitatief materiaal

Degelijke loopschoenen voor atletiek of een helm en kniebeschermers bij het skeeleren: gezond en veilig sporten start bij een goede aangepaste uitrusting. Vraag eventueel advies aan de trainer of sportverantwoordelijke.

3. Vermijd overbelasting of verkeerde belasting

Overdaad schaadt, ook bij kinderen. Zorg er dus voor dat het aantal uur sport per week niet te hoog oploopt. Een 8-jarige die wekelijks 16 uur traint, is gewoon te veel van het goede.

Daarnaast is een correcte techniek essentieel om sportblessures te vermijden. Bij sportclubs met gediplomeerde trainers ben je zeker dat kinderen op de juiste manier leren bewegen.

4. Stel plezier voorop

Kinderen forceren om (te) veel te sporten is not done. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt minstens één uur per dag matig tot intensief bewegen aan. Sporten moet leuk blijven. Op die manier blijven kinderen gemotiveerd om in beweging te blijven.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Link artrose voedingSchouderverkalking