Pijn in de heup: artritis of artrose?

HeuppijnArtritis en artrose zijn de twee meest voorkomende chronische heupklachten. Ken jij het verschil? Als je weet wat de pijn veroorzaakt, kan je je lichaam ook optimaal helpen herstellen.

Chronische gewrichtspijnen slepen langer dan drie maanden aan. Dat is ook het geval bij artrose en artritis. Deze twee vormen van reuma komen zowel bij jong als oud voor en soms zelfs in combinatie met elkaar. Ze verschillen op drie vlakken: aard, oorzaak en symptomen. Nood aan een kennisopfrissing? Dit handige overzicht biedt hulp.

Ontsteking van het heupgewricht: reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, waarbij je immuunsysteem onterecht het heupgewricht aanvalt en een ontstekingsreactie uitlokt. De medische wereld zoekt nog volop naar de exacte oorzaak van deze ziekte. Vermoedelijk schuilt het antwoord in een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren, die het immuunsysteem verstoren.

Bij reumatoïde artritis doet je heup vooral pijn in rustposities. Daarom is de pijn ’s ochtends het ergst, want dan heb je net een hele nacht het gewricht niet gebruikt. Het komt ook voor dat je ’s nachts wakker wordt van de pijn, zeker na 4 uur. Soms zwelt het heupgewricht na lang stilzitten op.

Artrose of beschadiging van het kraakbeen

Heupartrose is een reumatische ziekte, die de structuur van kraakbeen en bot verandert. De aandoening ontstaat genetisch, door een trauma, bijvoorbeeld na een breuk, infectie of abnormale belasting van de heup of door slijtage. Net bij ‘gewone’ ouderdomsslijtage wordt het kraakbeen beschadigd, maar artrose komt op alle leeftijden voor.

De pijnsymptomen van artrose en artritis zijn net omgekeerd. Bij artrose doet de heup namelijk vooral pijn als je beweegt. Hoe komt dit? Je heup bestaat uit een heupkom en -kop, die zijn afgewerkt met een laag kraakbeen. Wanneer het kraakbeen beschadigd is, schuren de beide botdelen over elkaar. Je voelt een drukpijn aan de voorzijde van de heup, je kan het gewricht moeilijk bewegen en ervaart krachtverlies wanneer je je been opzij heft.

Blijvende heuppijn: wat doe je eraan?

Chronische gewrichtspijn heeft een ingrijpende impact op je dagelijkse leven. Helaas bestaan er nog geen oplossingen om artrose of reumatoïde artritis volledig te genezen. Toch is de medische wereld al tot heel wat in staat. Aarzel dus niet en roep op tijd de hulp in van een arts. Afhankelijk van jouw situatie stuurt de dokter je door naar een reumatoloog, kinesist, ergotherapeut of gespecialiseerde verpleegkundige. Deze experts helpen je om pijn en belasting te verminderen met de juiste medicatie en bewegingsadviezen.

Verder is een gezonde levensstijl cruciaal. Activeer je afweersysteem zoveel mogelijk door bijvoorbeeld gezond te eten of veel te bewegen. Bij artrose doet het pijn als je beweegt, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Door je gewrichten te blijven gebruiken, voed je namelijk je kraakbeen: je brengt voedingstoffen binnen en voert afvalstoffen af. Essentieel voor het onderhoud van je heup.

 

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Stijve spierenVoeding spierherstel