Waarom vermoeidheid en spierpijn vaak samengaan

Vrouw met spierpijn in bed

Misschien herken je dit wel: wanneer je extreem moe bent, ervaar je spier- en gewrichtspijn veel intenser. Of is het net andersom? Raak je net oververmoeid door de aanhoudende pijn? Hoe komt het dat deze klachten vaak samengaan? In deze blog leggen we het verband uit tussen vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn.

Vicieuze cirkel

Voor alles wat we doen, is energie nodig. Die halen we uit voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Ze geven je een boost bij een fysieke inspanning. Maar bij langdurige vermoeidheid raakt de voorraad energierijke voedingsstoffen op en kan de zuurstofopname door de spieren verminderen. Daarnaast worden afvalstoffen minder snel afgevoerd. Het gevolg laat zich raden: je krijgt pijnlijke spieren en gewrichten.

Maar hetzelfde geldt ook andersom. Spier- en gewrichtspijn kan je nachtrust grondig verstoren. Bij slaaptekort hebben je lichaam en spieren te weinig tijd om te recupereren. De spier- en gewrichtspijn blijft bijgevolg aanhouden. Zo kan heel snel een vicieuze cirkel ontstaan waarbij vermoeidheid en spierpijn elkaar versterken.

Stress als oorzaak

In veel gevallen is stress de boosdoener van spier- en gewrichtspijn. Zo is nek- en schouderpijn zelfs één van de vijf meest voorkomende stresssymptomen.

De reden hiervoor is simpel: bij stress staat je lichaam constant paraat. Het verwacht om op elk moment een inspanning te moeten leveren. Daardoor gaat je lichaam onbewust verkrampen. Die aanhoudende verkramping leidt tot spierpijn.

Hoe pak je stress en slapeloosheid aan

Spier- en gewrichtspijn kan heel vervelend zijn. Daarom is het belangrijk dat je dit snel aanpakt. Dat kan door je lichaam voldoende te laten rusten, je te laten behandelen door een professional en in een rustig tempo te blijven bewegen. Een eenduidige aanpak bestaat er niet, maar deze bijkomende tips helpen je wel op goede weg.

Je gewrichts- en spierpijn verlichten helpt tijdelijk, maar op lange termijn moet je vooral de onderliggende oorzaak aanpakken. En dat is soms oververmoeidheid of stress. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden:

  • Praat over je klachten

Blijf vooral niet zitten met je slaapprobleem of rusteloosheid. Praat erover met vrienden, familie of je werkgever. Als er een dieperliggende oorzaak is, moet die worden aangepakt. Door je zorgen te uiten zal de druk verminderen en neemt de stress af.

  • Breng je stress in kaart

Plan controles in voor jezelf. Probeer bijvoorbeeld om één keer per dag of per week jezelf te controleren op stress. Wat zijn je stresssymptomen, ben je goed bezig of moet je je koers bijsturen?

  • Plan regelmaat in je leven

Ons lichaam heeft van nature een eigen ritme of biologische klok. Die is afgestemd op het komen en gaan van de zon en zorgt voor een gezond slaappatroon.  Wanneer je elke dag rond hetzelfde uur gaat slapen, zal je lichaam hieraan wennen en past je biologische klok zich aan.

  • Zorg voor een gezonde levensstijl

Hoe gezonder je leeft, hoe beter je lichaam gewapend is tegen stress. Ook voor je nachtrust is dit belangrijk. Cafeïne, nicotine en alcohol zijn nefast voor een goede nachtrust. Vermijd dus het zogenaamde ‘slaapmutsje’ en kies eerder voor een kop warme melk of kruidenthee.

Het begrijpen van de werking, symptomen en oorzaken van stress helpt je om er beter mee om te gaan.

 

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt