Koortsblaasjes: wat is de oorzaak en wat doe je ertegen?

Koorstblaasjes oorzaakOngeveer 20% van de Belgen heeft wel eens last van een koortsblaas. Hoewel meestal onschuldig, kan deze huidaandoening knap vervelend zijn. De blaasjes jeuken immers en komen vooral voor rond de mond, waardoor ze nogal opvallen. Bovendien is het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt – het herpesvirus – uiterst besmettelijk.

Oorzaak: het herpes simplexvirus

Bij koortsblaasjes is de grote boosdoener het herpes simplexvirus. Dit virus blijft na het eerste contact of besmetting levenslang in het lichaam aanwezig. De wetenschap onderscheidt twee types: HSV I en HSV 2. HSV I uit zich op de meest gekende manier: koortsblaasjes op de lippen en om de mond. HSV 2 of genitale herpes veroorzaakt blaasjes op en rond de geslachtdelen. Het is niet uitgesloten dat HSV I genitale herpes kan veroorzaken en omgekeerd.

Besmettelijk

Het herpesvirus is uiterst besmettelijk. De meeste besmettingen gebeuren in de kindertijd via kusjes en knuffels, maar ook op latere leeftijd kan je het gemakkelijk oplopen via fysiek contact, handdoeken, bestek en dergelijke.

Een besmetting met het herpesvirus betekent niet dat je zeker last krijgt van koortsblaasjes. Ongeveer 80% van de bevolking is drager van het virus, terwijl naar schatting maar 20% effectief blaasjes krijgt.

Van jeukend gevoel tot korst

Tussen de opkomst en het verdwijnen van een koortsblaasje ligt meestal 10 dagen. In dit proces onderscheiden we vijf fases.

  • Dag 1-2: je ervaart een tintelend, jeukend gevoel rond de lippen. In deze fase is het nog moeilijk te zeggen of de koortsblaas gaat uitbreken of niet.
  • Dag 2-4: er vormen zich met vocht gevulde blaasjes.
  • Dag 4-5: de blaasjes barsten en vormen kleine wondjes.
  • Dag 5-8: de blaasjes drogen uit tot korsten. Let op: in deze fase kan je nog steeds andere mensen besmetten.
  • Dag 8-10: de korstjes vallen af en de huid geneest.

Verspreiding voorkomen en behandeling

Gezien het herpesvirus zo besmettelijk is, neem je het best volgende voorzorgsmaatregelen wanneer je een koortsblaas hebt:

  • was regelmatig je handen
  • probeer de blaasjes niet aan te raken met je vingers
  • laat zoenen even achterwege
  • vervang steeds je washandjes en handdoeken.

Eenmaal besmet met het virus, is het niet gemakkelijk een uitbraak van koortsblaasjes te voorkomen. Een belangrijke trigger van koortsblaasjes is echter een verzwakt immuunsysteem. Vermijd daarom stress en slaaptekort, hiervan is immers bekend dat ze een negatief effect hebben op de weerstand.

Baby’s

Heb je een koortsblaas en kom je in de buurt van baby’s of mensen met een verzwakt immuunsysteem? Dan is het van kapitaal belang om goed op te letten. Bij pasgeboren baby’s is het afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld en kan het herpesvirus een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Verkoudheid griep of coronaGriep in de zomer