Wat te doen tegen spierkrampen?

Spierkramp in de kuit

Krampen kennen we het best in de vorm van beenkrampen. Na een stevige looptraining of sportwedstrijd trekken de beenspieren samen en ontstaat een stekende pijn. Toch zijn er nog andere spieren die kunnen samentrekken en krampen veroorzaken, zoals maag- of darmkrampen. Lees hier over de verschillende soorten spieren, hoe krampen ontstaan en wat je eraan kan doen.

Verschillende soorten spieren

Het lichaam telt tussen de 640 en 850 spieren, onder te verdelen in twee hoofdgroepen: dwarsgestreepte spieren en gladde spieren. Daarnaast hebben we nog de hartspier, een unieke spier met een eigen hartspierweefsel.

Dwarsgestreepte spieren

Deze zijn met pezen vastgemaakt aan onze botten en kunnen we bewust aansturen waardoor we kunnen bepalen hoe ons lichaam beweegt. De spier op zich bestaat uit spierbundels, die op hun beurt uit spiervezels bestaan.

We onderscheiden 2 soorten spiervezels:

  • Spiervezels type I: deze rode spiervezels trekken langzaam samen en brengen veel energie voort. Ze zijn goed bestand tegen vermoeidheid, maar zorgen voor weinig kracht. Een lange afstandsloper heeft bijvoorbeeld meer spiervezels type I.
  • Spiervezels type II: deze witte spiervezels trekken heel snel samen en zorgen voor veel kracht. In tegenstelling tot spiervezels type I zijn ze sneller moe en daardoor ook minder actief. Een sprinter heeft bijvoorbeeld meer spiervezels type II.

Gladde spieren

Gladde spieren kunnen we niet bewust aansturen. Deze spieren komen o.a. voor in het spijsverteringstelsel, in de wanden van bloedvaten en rondom de luchtwegen. Zij zorgen er o.a. voor het transport van voedsel, bloed en lucht.

Hoe ontstaan krampen?

Krampen ontstaan wanneer de verschillende vezels in je spieren zich gelijktijdig en onwillekeurig samentrekken. Dit geeft een scherpe pijn, die ervoor zorgt dat je geen gemakkelijke houding meer kan vinden. In deze blogpost focussen we ons op krampen bij dwarsgestreepte spieren.

Triggers

De oorzaak van krampen is moeilijk te achterhalen. Wel weten we dat sommige zaken de kans op een kramp vergroten:

Magnesium- en vochttekort

Soms lees je dat krampen een gevolg zijn van magnesiumtekort. Dit is echter niet bewezen en bovendien zeer moeilijk te achterhalen. In de meeste gevallen zal magnesium slikken nauwelijks meer effect hebben dan een placebo.

Een andere mogelijke oorzaak is vochttekort. Krampen komen namelijk het meest voor in omstandigheden waarbij je veel vocht verliest, zoals sporten in warm en vochtig weer waarbij je veel zweet.

Wat te doen tegen krampen?

Bij krampen probeer je het best de spier in kwestie terug te ontspannen. Stretchen of masseren kan hierbij helpen. Bij het stretchen is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen, om blessures te voorkomen.

Wat ook helpt om je spier(en) te ontspannen, is een warme of hete douche, vooral wanneer je deze combineert met enkele stretchoefeningen. Verder helpt een bad met zuiveringszout.

Krampen voorkomen

Krampen voorkomen doe je via volgende tips:

  • drink voldoende water, vooral de dagen vóór een zware inspanning
  • eet gezond en zorg dat je niet gaat sporten met een lege maag
  • begin goed uitgerust aan een zware training of wedstrijd

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Pijn in bovenbeen